Zdravila iz naslova nadstandard
Lepo pozdravljeni!
Imam sklenjeno nadstandardno zavarovanje zdravil. Ker je tukaj polno omejitev, vas bi prosila, če mi lahko pomagate z nasvetom, na kateri spletni strani bi lahko našla podatek, če zdravilo spada na listo zdravil, ki se krijejo iz naslova nadstandard ali ne spada. Ali pa še boljše bi bilo seveda videti seznam vseh teh zdravil. Vem, da se stanje sproti spreminja, verjetno pa se takšna stran tudi sproti ažurira. S to prošnjo se obračam na vas, ker me pošiljajo “od vrat do vrat” in sicer mi v lekarni tega oni ne morejo povedati, pravijo, da ima te podatke doktor. Doktor pravi, da jih on nima, da se prepogosto stvari spreminjajo in da ima ta podatek lekarna ali pa zavarovalnica. Skratka, zoprno se vse zapleta, jaz bi enostavno rada videla seznam teh zdravil, če ga je možno. Lepo prosim še za vaš odgovor.
Prav lepa hvala!
Lara
Spoštovana gospa!
Vem, da je zelo neprijetno, če ne morete dobiti informacij, ki jih potrebujete.
Vendar zadeva ni tako nemogoča, kot se zdi na prvi pogled.
Svetujem Vam, da odprete spletno stran Ministrstva za zdravje, kliknete “Agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke”,
dalje kliknete “Spremembe na področju predpisovanja zdravil”
nato kliknete “Seznam medsebojno zamenljivih zdravil”
lahko pa tudi samo “http://users.volja.net/primozis/
Dobili boste kompleten seznam, imena zdravil, imena proizvajalcev, razvrstitve na listo, cene in še druge zanimive informacije.
Ne razumem, zakaj Vam v lekarni tega niso svetovali.
Sicer pa upam, da boste sedaj našli vse, kar Vas zanima in Vas lepo pozdravljam!
Katera zdravila vam zdravnik lahko napiše na nadstandard je odvisno, katero obliko nadstandarda imate in pri kateri zavarovalnici: Adriatic ali Vzajemna.
Namreč, ena oblika nadstandarda krije izključno samo zdravila, ki so nerazvrščena. Kje lahko vidite ali je zdravilo nerazrvrščeno? Eno uporabno stran vam je napisala že gospa Nada Irgolič. Druga uporabna stran je Baza podatkov zdravil RS, kjer prvo zaprosite za dodelitev gesla in potem si lahko ogledate prav vse o nekem zdravilu: kako je razvrščeno, ali je registracija zdravila podaljšana ( v primeru, da ni, ga nadstandard ne krije). Stran je zelo ažurna, tako da vam bo v veliko pomoč.
No, druga oblika nadstandarda pa krije vsa zdravila, tako na pozitivni kot vmesni listi kot tudi neravrščena. Problem je samo v tem, da jih lahko predpiše zdravnik, ki ima samoplčaniško ambulanto-torej brez koncesije.
Saj pravim, zelo pomembno je, kakšno obliko nadstandarda imate in pri kateri zavarovalnici ste jo sklenili.
Zelo pomembno je pa tudi to, da vsa zdravila, ki jih želite kriti iz naslova nadstandarda, morajo biti napisana na belem-samoplačniškem receptu in nikakor drugače.
Kakšna razlika pa je med “nadstandardom” Vzajemne in Adriatika???
Tudi to je zame problem, saj sem čisto zmedena ker v različnih krajih oz. različnih lekarnah ni enotnosti! Nevem kako to oz. rada bi malo več vedela o tem!
V naprej hvaležna!
Pa lep vikend
Forum je zaprt za komentiranje.