Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zdravila in potrdilo

Zdravila in potrdilo

Spoštovani,

ukvarjam se z tekmovalnim športom (tek) in zaradi astme jemljem zdravila: Alvesco 160 (1upih)
in Nasonex (1upih).

Ker pri tekmovalnem športu obstaja seznam zdravil, za katere je potrebno terapevtsko dovoljenje če je le ta na seznamu prepovedanih zdravil v smislu športnega dopinga, je vsako leto objavljen seznam teh prepovedanih sunbstanc.

Zanima me ali morda iz seznama http://www.sloado.si/prepovedane-snovi-in-postopki/ ,

ali mi lahko poveste, ali sta moja zdravila na seznamu, ko rabim posebno dovoljenje?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Omenjeni dve zdravili vsebujeta glukokortikoide. Glukokortikoidi so na omenjenem seznamu, vendar zgolj v primeru, ko se jih uporablja oralno, rektalno, intravensko ali intramuskularno. V vašem primeru, ko gre za nazalno in respiratorno (inhalacijsko) aplikacijo, to ni problematično.

V kolikor bi morali ob poslabšanju uporabljati tudi olajševalce (npr. Ventolin) pa bilo verjetno potrebno pridobiti posebno dovoljenje, ki ga omenjate.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za vaš odgovor!

Prosim pa vas še za razlago. Dobil sem še novo zdravilo Sinulair 10 mg ker sem na pregledu pri polmologu slabše pihal. Mi lahko prosim razložite, kdaj se predpiše še to zdravilo, ko že jemlješ in Alvesco in Nasonex?

Hvala

Spoštovani!

Antagonisti leukotrienskih receptorjev (kot je na primer Singulair) prav tako kot glukokortikoidi, predstavljajo temeljno zdravljenje vnetnega procesa, ki predstavlja osnovno motnjo v patofiziologiji astme.

Antagonisti leukotrienskih receptorjev so sicer v osnovi manj učinkovita zdravila za preprečevanje vnetja in se jih navadno v terapijo uvede šele takrat, ko zgolj z uporabo inhalacijskih glukokortikoidov ne uspemo doseči ustreznega nadzora nad astmo.

V vašem primeru ni čisto tako, saj uporabljate relativno nizke odmerke glukokortikoidov, ki bi se jih dalo še precej povišati. Predvidevam, da vam je zdravnik prav zaradi profesionalnega ukvarjanja s športom, raje kot da bi vam povišal odmerek inhalacijskega glukokortikoida, uvedel še eno protivnetno zdravilo in na ta način urejenost astme dosegel preko dveh zdravil, posledično obeh v manjših potrebnih odmerkih.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close