Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zdrava prehrana

zdrava prehrana

Pozdravljeni!
Imam vprašanje glede zdrave prehrane kot so polnozrnati kruhi, stročnice, musliji, razna zelenjava… Kaj storiti, če ta hrana povzroča prebavne motnje (napenjanje, krči…) Vsekakor bi želela ostati pri ‘zdravem načinu prehranjevanja’, vendar bi se radi izognili (težave ima sicer le mož, jaz zelo redko) opisanim težavam. Pa še nekaj: ali je boljša ocvrta zelenjava ali nič zelenjave -npr. za tiste, ki imajo radi le ocvrto. Ali je več škode v olju ali koristi v zelenjavi?

Hvala za odgovore in lep pozdrav!
maja

Spoštovani!

Proti napenjanju je težko kaj storiti, če jo povzročajo stročnice, ne pa zrak, ki ga človek pri jedi pogoltne zaradi hitrega uživanja hrane. Poizkušajo z odlivanjem prve vode, pasiranjem ipd. Ocvrta zelenjava naj bo izjema in ne pravilo, saj s cvretjem več izgubite kot pa pridobite.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor! Kaj pa polnozrnati kruhi, testenine, žitarice? Ali preostane samo bel kruh, bele testenine in bel riž?

Spoštovani!

Najbolje je poskusiti in prehrano prilagoditi prebavi. Včasih pa nekoliko potrpeti zaradi napenjanja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Maja,vsa zdrava hrana,ki je polna balasta (otrobi pri kruhu,olupki pri sadju,zelenjavi) povzroča napenjanje,ker so balastne snovi neprebavljive…..priporočljivo je,da hrano čim bolj prežvečimo,kar pomeni,da vsak grižljaj 100 do 150 “ugriznemo”…..pravzaprav že v ustih spremenimo v tekoče stanje……to je prvi pogoj,da vas ne bo več napenjalo….poizkusite in vstrajajte pri takšni prehrani….obiščite tudi strani PREHRANA na med.over.net……..

New Report

Close