zbujanje zaradi dojenja
Spoštovana Karmen, zamima me ali je priporočljivo zbujati dojenčka podnevi na tri ure zaradi dojenja? Naš malček je star en mesec, zelo rad je in pridno napreduje,vendar še nima nobenega ritma; včasih se zbuja vsako uro, včasih na tri ure, včasih pa spi tudi 6 ur, vendar se mi zdi, da se takrat dlje doji in nadoknadi. Kolikor sem na internetu prebrala mamice ne zbujajo dojenčkov, ampak ker smo danes imeli posvetovalnico nam je to pediatrinja svetovala???!!! Kaj naj naredim??? Hvala!
Draga Gloria,
večina dojencev nima ritma pri dojenju. To pa zato, ker dojenje ni samo hranjenje. Pa tudi če gledamo na dojenje samo s prehranskega vidika – dojenčki nagonsko jedo takrat, ko so lačni in ne takrat, ko bi moral biti čas za obrok.
Dojeni otroci si vzamejo, kadar hočejo: ko so lačni, ko so žejni, ko so utrujeni, ko se želijo cartati. Prav zato resnično ni smiselno postavljati natančnih urnikov in ur. Kajne, kako hecno bi se slišalo: “moj dojenček se je dojil ob 7h za jesti, 9h za cartat in zaspat, 10h za odžejat, 12h za jest, itd…” Resnično ne moremo vedeti, kaj potrebuje naš mali dojenček, kajne? In če si ne vzamejo, kakor je to v navadi pri povprečnih otrocih – spet nas skrbi. Je vse v redu, je bolan, je lačen pa je prešibak, kaj če je dehidriran?
Res je, da je potrebno prebujati novorojenčke, če spijo dalj časa. Vendar to pravilo velja ob težavah, predvsem če otroček premalo pridobiva pri teži ali če dojenje še ni dobro steklo. In seveda to velja za dojenčke, ki so imeli prenizko porodno težo, so bili nedonošenčki ali imajo kakšne druge zdravstvene težave. Če pa vaš dojenček lepo napreduje in se lepo razvija – je skrb odveč.
Torej?
Ga zbujati? Hm, JAZ res težko odgovorim na vaše vprašanje. Kakšen je vaš občutek? Se drugače med dnevom doji pogosto in pravilno? Med podoji lepo molze dojke in lepo požira? Kakšen dan ga je morda potrebno zbuditi, kakšen dan ne.
Predvsem pa bi izpostavila naslednje… Znano je, da dojenčki radi zamenjajo noč in dan. Zakaj pride do tega? Podnevi, ko je mamica v gibanju, se ziblje v maternici in večidel dneva prespi. Ponoči, ko se vse umiri, zvoki so tišji, mati mirno leži v postelji pa se naši brcavčki prebudijo. Zakaj večina nosčenic, še posebej proti koncu nosečnosti ne more dobro spati? Ker so otročki budni in ker jih zbudi divje brcanje in premikanje otročička v maternici. Zato so novorojenčki ponoči bolj budni kot podnevi. In zato je dobro, da mu hitro predstavimo dejstvo, da smo pa na svetu podnevi budni, ponoči pa spimo. Ločimo dnevno in nočno rutino. Podnevi je hrup, svetloba, dogajanje, ponoči tema, mir in tišina. In če ima dojenček najdaljši spanec popoldan, to pomeni, da je to verjetno “nočni” spanec in bi ga bilo dobro prestaviti. Poskušajte vsak dan postopoma za nekaj minut potegniti stanje budnosti pred tem spancem. Kako se to lahko naredi? Poskušamo ga z igro in cartanjem obdržati budnega dalj časa. Ko zaspi, ga po določenem času prebudimo, previjemo, nahranimo. Ta čas vsak dan prestavimo za nekaj minut naprej…