zbujanje ponoci in dojenje
Dragi starsi!
Imam 15 mesecnega sina, ki se se vedno doji. Cez dan zmanjsujeva dojenje in ponujam mu vec pijace in hrane, kar nama lepo uspeva. Tezave imam zvecer in ponoci, saj vecerje skoraj ne poje, se doji in potem ob priblizno 8.00 zaspi. Ponoci se zbudi vsaj petkrat in le dojenje ga pomiri. Poskusila sem s pijaco, pa ni bilo uspesno. Prav tako me zanima, ce je imel kateri od starsev tezave z dajanjem otroka zvecer spat. Sama nisem pristas metode, da otroka pustis v posteljici, ces da bo jokal samo nekaj dni in se potem navadil.
Prosim za vase mnenje in izkusnje. So se stvari uredile same po sebi in se je otrok sam odstavil ali pa obstaja kaksna neboleca “metoda” ali trik, ki bi nam vsem olajsal noci?
Hvalezna bom za vase nasvete.
Tina
Tudi jaz sem imela do nedavnega podobne težave s hčerko, staro 13 mesecev, ki se je hotela ponoči dojiti tudi na vsako uro. Potem sem dve ali tri noči vztrajla in je nisem dojila vsakič, kose je zbudila, ampak sem ji ponudila piti po steklenički in po kozarcu. In kot po čudežu se je po teh malce hujših nočeh začela zbujati samo enkrat do trikrat. Sedaj se še zbuja 1x do 2x, ponudim ji piti nesladkan čaj ali vodo, proti jutru pa jo tudi podojim, da se malo pocrtava, preden gre v jasli. Zvečer imava ustaljen ritem:večerja, če hoče kaj pojesti, umivanje, oblačenje za noč, poljubček atiju, potem se malo pocrtava v postelji in podojiva in zaspi. Zenkrat še spi pri nama (za tem je dolga zgodba o slabi izkušnji s privatnim varstvom), ko pa bo malce večja in ko bo upam tudi še boljše spala ponoči, jo nameravava z možem na lep in prijazen način prestaviti v njeno sobico. Takšna je moja izkušnja.
Moj sin je star 22 mesecev in se še vedno doji – ponoči in podnevi. Do pred kratkim se je ponoči pomiril samo z dojenjem, potem pa smo poskusili tudi z vodo po steklenički, včasih tudi s čajem, če ni šlo drugače. To vedno dela mož in zdaj sin ne zahteva vedno dojenja. Ko sem enkrat zaradi zdravstvenih težav eno noč prespala v dnevni sobi in se je ponoči parkrat zbudil, mu je mož dal vodo in ni nič protestiral. Problem je samo, če me vidi. Mislim, da bo tudi to enkrat prerastel. Ko bova čez par let gledala nazaj, se nama bo verjetno zdelo, da še prehitro.
Veliko uspeha in veselja s fantkom!
Tinka