Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zbujanje pet mesečnega dojenčka ponoči

Zbujanje pet mesečnega dojenčka ponoči

Pozdravljeni,
sem mamica dobrih pet mesecev starima dvojajčnima dvojčkoma. Rojena sta bila vaginalno, brez posebnosti, v polnem 38. tednu nosečnosti. Oba sta bila težka okrog 3 kg in velika 50 cm. Eden od dvojčkov ima še vedno močne težave s krčki podnevi, kar pomeni, da ga neprestano zvija, že ko pije po flaški, oba sta namreč na adaptiranem mleku, se zvija in joka. Zdravnik pravi, da alergije na laktozo nima, saj na teži normalno pridobiva, driske nima, sedaj, pri velikosti 69 cm, ima dobrih 8 kg. Težava je predvsem ponoči, saj se zbuja na vsake 2-3 ure in želi jesti, sicer ne zaspi nazaj. Ga pa vedno zbudi močno prdenje (imamo anticolic stekleničke in pazim, da mleko nima preveč mehurčkov, zato ga po nasvetu, raje močno zmešam z žličko, ga ne pretresem). Ko poje, 90ml, ponoči takoj zaspi nazaj. Ker imamo dvojčke, zelo velikokrat zbudi tudi bratca, ki pa mu je sedaj tudi postalo “fino” jesti in zato se krega tudi on, da dobi flaško (naj povem, da je on prej tudi že celo noč prespal, sedaj pa se je zopet navadil ritma, da vsaj 2x na noč vstane in želi jesti – tudi on ima dobrih 8 kg). Zanima me kaj mislite, da bi lahko bilo, bi lahko bil, kljub naraščanju na teži, elergičen na laktozo? Ni mi jasno zakaj tako močno prdi, očitno ga boli, da ga prdenje zbudi? Naj povem še, da smo dolgo časa za njega iskali pravo adaptirano mleko, saj so ga skoraj vsa zapirala, sedaj je na adap. mleku baby love dm (bratec na adap. mleku beba, njemu ta ne odgovarja). Lepo prosim za kakšen nasvet kaj narediti, je res možno, da ima še pri dobrih petih mesecih tako nezrelo prebavo? Naj povem tudi, da smo jima tudi že zelo zgodaj začeli dodajati probiotike BioGaia, saj sta imela oba težave z močnimi krčki, vitamin d3 pa mu sedaj 14 ne dajem, saj je po njem še slabše. Drugi dvojček vitamin d3 jemlje in nima več težav s krčki (mogoče le še kdaj). Sedaj, tudi cca en teden, začenjamo s pokušanjem korenčka v času kosila, vendar se stanje od takrat ni spremenilo, težave ostajajo še od prej.

Hvala in lp

Če ima dojenček težave po zaužitju mleka, gre najpogosteje za alergijo na kravje mleko (v tem primeru beljakovine kravjega mleka) ali za neprenašanje laktoze (to ni alergija!), kar je mnogo manj pogosto kot alergija na beljakovine kravjega mleka. Dojenček ima lahko hude težave (bruha, driska, ga napenja, poliva, ima vnetje sluznice požiralnika, ne pridobiva na teži, pridruži se npr. še atopijski dermatitis), lahkjo pa ima samo nespecifične težave v smislu napenjanja, spuščanja vetrov, pa vendar pridobiva na teži in razen večje nerazpoloženosti, zbujanja ipd. nima težav.
Po opisu je najverjetneje res nekaj neprenašanja, ni pa mogoče zatrditi ali gre za alergijo na KML ali mnogo manj pogosto intoleranco na laktozo. Za ptije lahko sposkusite formulo, namenjeno otrokom z alergijo na KML, ki tudi ne vsebuje laktoze (Aptamil ADC, Novalac Allernova). Če se stanje izrazito izboljša, je neprenašanje KML zelo verjetno.
Vsekakor je čas za uvedbo komplementarne prehrane, navodila so v priponki.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close