Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zbujanje dojencka in siljenje z dojenjem

Zbujanje dojencka in siljenje z dojenjem

Pozdravljeni,
sem prvič mamica in imam doma 3 tedne staro dojenčico. Rojena je bila 2 tedna pred rokom s porodno težo 2410g ob 47 cm. Ob odpustu je tehtala 2320g, bila je zlatenična. Prva dva dni ponodpustu je teza padla na 2310g, nato je do prejšnjega petka (v 10 dneh) narasla na 2810g.

Patronažna mi je rekla, da naj deklico budim (razen ponoči) na 2 do 3 ure za hranjenje. Midve se izključno dojiva. Zbujanje po urniku pa je pravo sizifovo delo. Tudi če mi jo uspe zbuditi, pije mogoče ene 6 minut potem pa spet zaspi in je ne morem zbuditi. Njen ritem bujenja je pa na nekje 3 do 3in pol ure, takrat pa poje občutno več. Zadnja dva dni opažam, da je blato bolj zeleno, sicer pa še vedno pridelava vse plenice vsaj malo pokakane in jih je dnevno (vključno s ponoči) cca 10.
Skrbi me, da bi premalo pridobivala na teži, saj imam občutek, da zadnje dni poje manj oz se večinoma doji manj kot 10 min, hkrati se je potemnilo na zeleno njeno blato.

Patronažna pride šele čez 6 dni, v torek. Kaj mi svetujete? Kako naj jo prepričam, da več poje? Sicer je videti zadovoljno.

Hvala in lep dan,
Sonja

Dojenje svetujemo na 2-3 ure pri dojenčku, ki je imel zlatenico hujše stopnje (taki so zelo zaspani in jih je res potrebno prebujati za hranjenje) ter dojenčku, ki slabše pridobiva na teži. Zdrav novorojenček si hitro sam uredi razpored hranjenja, ki je običajno na 3 do 3,5 ure, kasneje na 4 ure, odvisno od nočnega hranjenja.
Ali napreduje dobro na teži ali ne sicer sklepamo po dobrovoljnosti dojenčka, aktivnosti, ko je buden, številu polulanih plenic, številu pokakanih plenic, sicer pa s kontrolo teže na 1 teden.
Dojenje aktivno poteka prvih 10 minut, torej v tem času dojenček popije največji del podoja.
Glede na napisano sicer lahko sklepam, da je z deklico vse v redu, vendar je le tehtnica tista, ki bo pokazala pravo sliko.
Blato je primerne barve.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close