Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje zbadajoča bolečina

zbadajoča bolečina

Pozdravljeni!
op: Pišem še enkrat, ker nisem prepričana, da sem potrdila prva zapisa (Lina, Lina1)

Sem mamica 5 dni stare punčke. Polno je dojim, kakor sem tudi njeno 4 leta starejšo sestrico. Rodila se je v 41. tednu, težja je bila 3060 g, teža ji je prva dni padla, potem pa 4. dan spet narasla na porodno. Stara sem 27 let, nosečnost in porod sta potekala brez zapletov.

Prvo hčerko sem dojila okrog 15 mesecev in enako si želim tudi tokrat, večkrat ste mi pomagali tudi svetovalke na vašem forumu.

Imam pa težavo, s katero se prvič nisem srečala. Imam velike prsi, ki so se mi v nosečnosti še povečali (košarica D). Ob dojenju na levi dojki čutim ti. globoko zbadajočo bolečino, bolečina je prisotna že tri dni. Bolečina se pojavi tudi med podoji, vsake toliko, kot bi se izcejalo mleko, vendar se ne izceja na blazinico, medtem ko iz desne dojke se!
Najhuje je na začetku podoja, ko se mleko šele začenja izcejati. Poskusila sem si dojko najprej zmasirati in iztisniti malo mleka, vendar ne pomaga – enako boli. Potem je bolečina manjša, znosna, na začetku pa mi kar jemlje sapo. Zaradi tega me je kar strah pristaviti na levo stran. Na desni dojki dojenje poteka brez zapletov. Pa še to, boli me tudi, ko hčerko samo stisnem k sebi ali objamem starejšo.
Ko si črpam s črpalko oziroma ročno, me ne boli (običajno začnem ročno, potem nadaljujem s črpalko, ko mleko steče). Bradavice so popolnoma zdrave in cele. Imam zelo občutljivo kožo, svetlo polt in lase. Tudi ob prvem dojenju sem imela težave tako z ragadami, kot z ekcemom … Na robu dojke imam nekaj rdečih pikic, čemur nisem dajala posebnega. Bi to lahko bila težava? Bradavice si mažem izmenično z mazili Rešilko (iz porodnišnice), lanolin oziroma bepanthen. So občutljive, vendar same bradavice niso boleče.
Še to: Na levi strani imam nekoliko plosko bradavico – pri prvem dojenju jo je dojenčica izvlekla in dojenje je potekalo normalno. Bi bil lahko to vzrok bolečine? Da se hčerka trudi izvleči bradavico? Namreč, jaz ji v ustka potisnem cel kolobar, potem pa ona zagrabi.
Ker je dojka zelo napeta in težka (na desni strani se je stanje že normaliziralo in je mehka, razen če dolgo časa ni podoja), sem poskusila z masažo in stiskanjem pod tušem, potem s črpalko (načrpala sem okrog 60 ml po podoju), potem sem hčerko spet pristavila in bolečina je bila enaka. Babica mi je namreč svetovala, naj si po vsakem podoju še iztisnem preostanek mleka. Enako je bilo pri prvi starejši hčerki in res ne bi rada, da se ponovi ista zgodba. Takrat sem si tri tedne po vsakem podoju na vsaki dojki še stiskala mleko in seveda nikakor ni bilo konec. Tokrat imam še eno punco, ki se ji moram posvečati in ne bi rada izgubljala dragocenih trenutkov s črpanjem viška mleka.
Običajno podoja traja 3-5 minut, potem počitek, podiranje kupčka in še enkrat 3-5 minut na isti dojki, potem enako še ne drugi strani. Podoji so na 2 uri podnevi, ponoči od 2-4 ure, vsaj okvirno, mislim, da je še prezgodaj govoriti o kakšnem ritmu. V 24 urah tako nanese kakih 9, 10 podojev. Punčka je pokakana tudi 10x, včasih temno zeleno, drugič oražno-rjavo. Tako babica kot sestre v porodnišnici so rekle, da je prav pristavljena, kar sklepam tudi glede na to, da je na desni strani vse bp.

Kaj je ta bolečina? Je zamašen mlečni vod? Je kaj na koži? Ali morda ti. boleč izcejalni refleks? Kaj lahko naredim in koliko časa bo to trajalo? Trenutno sem čisto obupana, ker se dobesedno bojim dojiti na levi dojki. Bi bilo dobro, da si kak dan mleko črpam in ji ga dajem po steklenički ali kako drugače? Bi bolečina minila? Malo me je strah, da bi si samo črpala, ker imam občutek, da otroček pa le boljše potegne vse ven kot črpalka.

Upam, da sem dovolj podrobno opisala težavo. Prebrala sem tudi ostale forume na to temo, vseeno pa si želim vašega odgovora. Zavedam se, da je od poroda šele 5 dni in da se lahko stanje izboljša, kljub temu pa nisem odlašala s pisanjem, ker se mi zdijo ravno ti dnevi kritični za vzpostavitev dobrega dojenja, ki je v prvo meni, moji hčerki in mojemu možu prineslo toliko veselja, povezanosti in nenazadnje tudi zdravja.
Najlepša hvala!

Pozdravljeni!

V minulih dneh se je izkazalo, da je bila težava v bradavici, ki sem jo že pozdravila, tako da vseeno hvala za pomoč.

Uspešno dojenje vsem mamicam!

Lina2, vesela sem, da ste bolečino pri dojenju že odpravili, ugotovili ste, da je bila verjetno neka manj vidna rana v notranjosti bradavice, lahko je nastala zaradi pristavljanja na tog prenapet kolobar, morda je deklica vsesala bradavico na čuden način, pa so nastale mikropoškodbe, ki jih sprva niste opazili, pomislila sem celo na glivično zbadanje, če bi se pikice (izpuščaji) širili, na to smo vedno pozorni (pordela, rdeča, srbeča ali skeleča koža v bližini, lahko tudi kakšna tanka razpoka ipd.). Če pride do take poškodbe, pravilno pristavljanje ponavadi pomaga, vendar ne nujno čisto takoj, dokler se razpoka ali poškodba ne zaceli.

“Ker je dojka zelo napeta in težka (na desni strani se je stanje že normaliziralo in je mehka, razen če dolgo časa ni podoja), sem poskusila z masažo in stiskanjem pod tušem, potem s črpalko (načrpala sem okrog 60 ml po podoju), potem sem hčerko spet pristavila in bolečina je bila enaka. Babica mi je namreč svetovala, naj si po vsakem podoju še iztisnem preostanek mleka. “
***Je vaša deklica slabše sesala in ste ji morali z iztiskanjem mleka pomagati ter ponuditi to dodatno mleko z dohranjevanjem? Če je tako, potem je vsekakor vredu, da ste dojki še sami stimulirali. Če ne in je deklica zdrava, aktivna, se dobro doji, nikakor ne priporočamo iztiskanja mleka po podojih, saj mleko se tvori vedno in nenehno in “preostanka” ne morete iztiskati. Vaka praksa lahko vodi v presežno tvorbo mleka, boleče, napete dojke in tudipoškodbe bradavic, če se otrok redno prisesava na prenapeto dojko. Več tukaj. Je treba mleko v dojki po podoju še črpati?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5096363
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5960111,5960111#msg-5960111

Očitno vam gre črpanje zelo dobro, torej je nevarnost, da boste iztiskali in iztiskali in tvorili zaradi tega preveč mleka, realna. Nikar ne zgubljajte časa z iztiskanjem mleka s črpalko, če deklica zmore dojenje sama čisto vredu in ob tem dobro napreduje. Pri tem ni nobenih viškov. Če otrok spi in mleko tišči, pa iztisnete le malo, da odleže, nikakor pa ni smiselno iztiskanje po podojih, če dojka ni prenapeta.

Nekateri dojenčki nimajo ritma. Pri vas je videti vse vredu, pleničke so super, število podojev čisto primerno, način dojenja, kot opisujete, na pobudo otroka in s skrbnim vašim opazovanjem. Večina se jih ne doji na redne razmake in po urnikih, ampak v grozdih. Dojenje v skupkih/grozdih:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,6996537,7040888#msg-7040888 (16d)

Ni treba, da otroček potegne vse mleko, pomembno je, da ima dovolj podojev in da dobro prazni dojki, tudi če kdaj popije le malo in drugič bistveno več ali nekajkrat zapored.

Pozorni bodite še nekaj časa na pravilno pristavljanje, da se težave na ponovijo, kajti usteca so še majhna in lahko hitro pride do kakšnega neustreznega pristavljanja, pa ga nujno takoj ne opazimo. Vsak teden bosta bolj vešči in vajeni ena druge.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljeni!

Jaz pa imam 3 mesece staro hčerko, se polno dojiva na 3 ure. Na začetku je bilo malo težje ampak sva se lepo navadili in zdaj dojenje lepo poteka.
Se mi je pa pojavil problem na levi strani. Eno večer sem opazila veliko “bulo” katero sem si šla takoj pod tuš masirat,hčerko dala 2x zaporedoma dojit na isto dojko in drugi dan bule več ni bilo. Ostal je malo čuden občutek ki pa je kmalu izginil. Potem pa se mi je pojavila ena majhna bela pikica na sredini bradavice in med podojem me res boli. Ne občutim nobene bule nikjer, je pa občutek med dojenjem res neprijeten. Počutim se drugače vredu. Ravnokar sem pri dojenčici opazila malo krvavo med polivanjem. To se mi je enkrat zgodilo tudi pri prvorojenki ko sem imela na začetku dojenja ranjene bradavice in vem,da se kri ne prebavi pa se izloči med polivanjem.
Kaj mi svetujete? S čim naj mažem bradavico? Mažem si z lanolinom. Je to dovolj? Ali naj raje obiščem osebnega zdravnika ali moram zato h ginekologu? Problem sem omenila pediatru ampak mi ni glih znal svetovati kaj. No, razen tega da naj poskusim mazati z lanolinom ali pa poskusim dojiti z nastavkom.

Hvala za odgovor že vnaprej!

…..moja izkušnja je takšna….
med podoji je kljuvajoča bolečina vzniknila in potem nekako se je še pojavila občasno in ko so bila dojke spet polne , je bilo ok.
In fora?

Mali je tako močno vlekel, da so se vodi tako močno krčili, da j ebolelo. POtem ap zopet,..tako veliko mleka sem imela in ga imam, da so se sunkovito polnili.
Ja ttudi to je možno.
Zadeva se je uredila, ko se je laktacija normalizirala…nekje po 2 mesecu.

Pa srečno!

t.

Pozdravljeni, sem 26 let stara in sem mamica 2 otrok. Sem 2 meseca po porodu in v levi dojki me konstantno nekaj spika. Na polno dojim, nimam nobene otrdelosti nobene bule vendar je motece. Predvsem je spikanje v zgornjem predelu imam tudi povisan srcni utrip od 100 do 120.

Kaj bi to lahko bilo je priporocen ultrazvok dojk?

 

Lp

New Report

Close