Pozdravljeni,
res ne razumem kako je s temi zavarovanji in upam da mi bo kdo lahko tu pomagal oz. razložil. Sem študentka 2. letnika in ga uspešno končujem, imam pogoje za tretji letnik vendar sem se zaradi finančnih in drugih razlogov odločila da odidem za leto dni v tujino, kjer bo delala kot au pair (varuška) in tudi ipopolnila se bom v jeziku.
Na faksu so mi rekli da se ne rabim prijaviti na Zavodu za zaposlovanje ker tako ne bom mogla hoditi na te delavnice, … ali je to res? Potem rekli so mi da na grem na ZPIZ in si tam uredim osnovno zavarovanje in da naj bi si plačavala eno leto pokojninsko zavarovanje in da naj bi imela tako vplačane leto dni delovne dobe. Kako je s tem, ali to drži in ali je to mogoče urediti?
Zanima me še tole ali je potrebno potem vložiti dohodninsko napoved ali karkoli ker sem delala v tujini.
Kolikor vem, da punce ki to delajo nimajo sklenjenih pogodb zaradi tega če je družina nesramna ali da ne plačuje, lahko odideš kadarkoli ti paše. Torej ali moram potem to kje dati v olajšavo?
Res ne vem kako je z vse tem, hvala za pomoč.
Imaš pa res veliko vprašanj iz različnih področij. Odgovorila bi ti le glede osnovnega zdravstvenega zavarovanja ki praviš, da ga imaš na ZPIZ (uf kako malo smo poučeni) , osnovno zdravstveno zavarovanje imaš lahko le pri ZZZS in sicer če še imaš status študenta, potem si zavarovana preko (staršev…), v kolikor pa si ta status izgubila, se pozanimaj na ZZZS kajti sicer boš samoplačnik v primeru bolezni…Vsekakor pa le to velja za Slovenijo. V kolikor greš v tujino pa se za tam lahko zavaruješ le kot turist in si plačaš zavarovanje ELVIA pri Vzajemni ali KORIS pri Slovenici…
Vzajemna!
Velikokrat sem na forumu napisal,da zdravstvena vprašanja niso ravno moje področje.Zato na forumu dopuščam,da lahko odgovarjate tudi vi ,dragi bralci,saj je kar nekaj vprašanj iz zdravstvenega zavarovanja.Ti odgovori bogatijo portal med.over.net,saj uporabniki dobivajo brezplačne informacije tudi na tem področju.
Seveda pa način,na katerega odgovarjate vi ni primeren in je žaljiv.Tega pa v svojem forumu ne bom dopuščal.