Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Zavarovanja Zavarovalna doba – dolga ali krajša?

Zavarovalna doba – dolga ali krajša?

Pozdravljeni,

imam vprašanje v zvezi z dobo zavarovanja. Z možem želiva skleniti klasično življenjsko zavarovanje (stara sva 30 let, vzela sva stanovanjski kredit name, imava še cca 70K eur za odplačati). Ne naložbenih ipd., ampak čisto običajno, prvo in osnovno, življenjsko zavarovanje, po katerem sva zavarovana za primer smrti (tudi zaradi kredita) in pri katerem imava zajamčeno izplačilo. Sva pa v dilemi glede dobe. Kaj menite, da je bolje:

a) Zavarovanje za daljšo dobo, recimo 30 let, po 50 EUR mesečno, s tem dobiva večjo zavarovalno vsoto, nimava slabših pogojev ob sklepanju novih zavarovanj v višji starosti. Možno pa da bova sklenila za zraven še kakšno krajšo tudi za cca za 50 EUR (za npr. 10-15 let) za hčerkin študij.

b) Zavarovanje za krajšo dobo, npr. 10 let, ki ga po 10 letih obnoviva (denar pa porabiva ali znova naloživa). Krajša doba je bolj ziher, tudi padec realne vrednosti denarja je verjetno manjši, vendar so tako manjše zavarovalne vsote, po drugi strani pa bova po 10 letih dobila slabše pogoje verjetno za novo zavarovanje, ker bova starejša.

Nekako se nagibava k točki a, privarčevana sredstva pa bova imela za pokojnino. Ker bo zavarovalna vsota vseeno nekoliko manjša od vrednosti kredita, razmišljava o sklenitvi za zraven še zavarovanja za primer smrti (brez varčevalne komponente) – prednost tega je visoka zavarovalna vsota in nizka premija, ni pa nobenih izplačil ob doživetju.

Možnosti b z višjim mesečnim zneskom ne želiva imeti, saj nama ne bi znesla.

Še to: kakšna bi morala biti indeksacija za primer a? Videla sem, da so večinoma po 3%, kar se mi zdi premalo za tako dolgo dobo…?

Kaj menite vi?

z riziko zavarovanjem res zadostite zavarovanju kredita,drži pa dejstvo,da po končani zavarovalni dobi ni nobenega izplačila.Stane pa vas nekaj tisoč eur.
Če je višina kredita,kot ste napisali ,600 eur letne premije ne bi zadostovalo za primerno kritje
če bi dodatno sklenili še 10 letno polico z 600 eur letne premije bi bilo kritje dosti boljše,vaša skupna zavarovalna vsota pa bi znašala cca.27k eur.
če bi podaljšali zavarovalno dobo na 35 let,mesečni obrok pa bi znašal 100 eur,dosežete zavarovalno vsoto cca 52 k eur,to pa je že približek tistemu,kar bi morda želeli.Skupno izplačilo takšne police bi ob poteku zavarovanja znašalo preko 105 k eur.
Predvideni znesek bo kar dosti višji še na račun indeksacije,če se boste ob sklenitvi zavarovanja odločili zanjo.
v tem primeru pa riziko zavarovanja skoraj ne bi potrebovali.
Toliko zaenkrat,nevedna,
Lepo pozdravljena,Bruno

************************************** B&M Zavarovalna pisarna Bruno Šneberger s.p. Kermaunerjeva 17,1000 LJ tel. 051/625-611 e-mail:[email protected]

G. Bruno, hvala za hiter odgovor. Ampak iz vašega odgovora ne razumem čisto, kaj bi bilo vaše priporočilo. Odločila se bova seveda midva, ampak me zanima kako bi naredili vi kot “nevtralni” strokovnjak (= tisti, ki ne bo dobil provizije od najine odločitve, ker sedaj nama 2 agenta iz dveh velikih in zelo znanih zavarovalnic govorita ravno nasprotno).

Ali to pomeni, da bi bilo po vašem najbolje podaljšati zavarovalno dobo in hkrati povečati zavarovalno vsoto pri meni, ker imam kredit nase?ž

Brez indeksacije si ne predstavljam tako dolgega zavarovanja, saj bi bila sicer popolnoma nezaščitena pred inflacijo.

Da,kar sem napisal je moje priporočilo.Lahko pa zberete ponudbe in se oglasite pri meni pa skupaj pregledamo izračune.
Lepo pozdravljena,Bruno

************************************** B&M Zavarovalna pisarna Bruno Šneberger s.p. Kermaunerjeva 17,1000 LJ tel. 051/625-611 e-mail:[email protected]

G. Bruno, vam lahko na vaš e-mail pošljem ponudbe, med katerimi se odločamo, in mi poveste še vaše mnenje?

Lahko pošljete,Lep pozdrav,Bruno

New Report

Close