zatrdlina ki ne da miru…
Spoštovana!
Februarja 2010 sem na levi strani dojke,že skoraj pod pazduho (ravno meja med tem dvema) začutila bunkico,kot kroglica majhna. Zelo sem se ustrašila,saj sem v rizični skupini-babica je umrla zaradi raka na dojkah,stara pa sem 24 let. Šla sem na pregled,tam so naredili mamografijo-izvidov še nisem videla živi dan,samo dobila sem pošto,da me na podlagi izvidov ‘vabijo’ na dodatno preiskavo-ultrazvok. To pa imam šele konec avgusta.
Skratka zelo me je strah…ker sem že po naravi boječa teh stvari. Bullica je trdna,konstantna,neboleča,veča se ne. Premika se čisto malo,s prstom jo lahko malce premikam. Začutim jo sicer ne če se navadno tipam,moram res pozorno jo najti-še najbolj jo čutim ko sem namiljena pod tušem-ko vse ‘teče’. Velika je pa kot kakšen grah. In kot sem rekla-ni zginila še do sedaj.
Kaj menite…da se dogaja?
Hvala Vam in lepo poletje!
Očitno zdravnik s pomočjo mamografije ne more postaviti dokončne diagnoze, zato bodo naredili še dodatni ultrazvok. V primeru, da bi se jim sprememba zdela sumljiva, bi bila na ultrazvok vabljena bistveno prej. Na splošno velja pravilo, več metod med sabo kombiniramo, višja je varnost in natančnost.
Počakajte do avgusta in se redno samopregledujte. Zdravnika na pregledu vprašajte, vse kar vas v zvezi s tem zanima. On najbolje pozna vaš primer in vam tudi najlažje razloži naravo spremembe. V nekaterih primerih se odločijo na dodatno citološko punkcijo ali pa tudi odstranitev. V primeru, da se bodo odločili spremembo spremljati, vam kot dodatno preventivo, priporočam tudi metodo BreastScan.
Ko boste imela več podatkov in če boste imela dodatna vprašanja glede tega, se ponovno javite.
V upanju na najboljše, vas pozdravljam,