Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zatekanje mandljev in občutek tujka

Zatekanje mandljev in občutek tujka

Pozdravljeni,

imam vprašanje. Stara sem 31 let, sem kadilka približno 2 leti. Zadnje pol leta čutim v predelu žrela (torej takoj za jezikom, na obeh straneh žrela) občutek tujka. Najprej je bil občutek blag, zdaj pa se težave stopnjujejo do te mere, da včasih komaj diham. Poleg tega imam občutek zamašenih ušes in blage bolečine v obeh ušesih. Pred kakšnim tednom sem malce bolj pogledala v grlo in ugotovila, da so mandlji zatečeni, ni pa na njih gnoja. Vem, da ne gre za angino ali kaj drugega, ker sem vmes že naredila krvne preiskave in je bilo vse bp, poleg tega nimam drugih težav (vročine, kašlja). Sicer sem alergik in astmatik, a se mi do zdaj tako tiščanje v grlu še ni pojavilo. Razmišljam tudi, ali je mogoče, da gre za izraščanje osmic (ena je izrasla, a je obrnjena v smer proti licu), ostale tri pa so tik pred predrtjem dlesni.
Prosim za kakršen koli nasvet, kaj storiti.

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

občutek tujka v žrelu bi bil lahjko posledica refluksa želodčne kisline. Lahko poskusite jemati zdravila za zmanjšanje izločanja kisline (inhibitorji protonske črpalke) in če bo učinek ugoden, je diagnoza potrjena. Izoguibajte se tudi mastni in začinjeni hrani, gaziranim pijačam.

Občutek zamašenosti ušes in blage bolečine je lahko povezan z:
– oteklino v zgornjem žrelu in okrog Evstahijevih tub, lahko zaradi alergije, virusne okužbe in kajenja
– izraščanjem osmic v zgornji čeljusti
– psihične napetosti.

Svetujem torej popolno opustitev kajenja, lahko tudi pričnete jemati nosni glukokortikoid za zadravljenje vnetja sluznice.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Ponovno pozdravljeni.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Poskusila sem z vpihavanjem nosnega glukokortikoida, ki ga zdaj jemljem že en teden. V tem času so se mi tudi alergije povsem umirile in z njimi nimam težav.

Še vedno pa imam občutek tujka v grlu, ki pravzaprav ni le občutek, ampak lahko s prsti v žrelu zatipam zelo zadebeljeno in razbrazdano sluznico. Kakšen dan celo požirati ne morem, niti normalno dihati, ponoči pa zelo težko zaspim, ker me duši. Problemov z refluksom nimam, niti se mi ne vrača hrana v grlo, pa tudi peče me ne v grlu.

Sumim, da gre za izraščanje osmic (čutim bolečino na mestih izraščanja), sem pa vseeno zelo zaskrbljena, ker izjemno težko diham in požiram. Ali menite, da bi bilo smiselno opraviti obisk pri specialistu otorinolaringogologu? Kako je z odstranitvijo mandljev v takem primeru?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

težave z občutkom tujka in dušenjem v ležečem položaju so tipične za refluks želodčne kisline ali njenih hlapov do nivoja grla – vendar ni nujno, da občutite kisel okus. Občutite le posledično kemično vnetje.

Če bi se vam vračala hrana, bi bila to že zelo huda stopnja refluksa – regurgitacija.

Z obiskom specialista ORL ne odlašajte, saj se večinoma znaki refluksa v zadnjem delu grla tudi vidijo. Z njim se lahko pomenite tudi o odstranitvi mandljev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close