Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje zastrupitev z vitamini?

zastrupitev z vitamini?

Pozdravljeni.
Iskala sem že podobne teme vendar nisem našla pravega odgovora, poleg tega me zaminajo različna mnenja glede problema.
Zaposlena sem v industriji prehranskih dopolnil, kjer sem vsak dan (vsaj polovico delovnega časa-4 ure) v neposrednem stiku z vitamini, aminokislinami in aromami, ki so v čisti obliki in visoko koncentrirani. Te surovine so v praškasti, tekoči ali oljnati obliki. Iz njih pripravljam, mešam praške ali tekočine bolj ali manj koncentrirane, odvisno od potreb. Z službo sem zadovoljna, vendar me je začelo počasi skrbeti za moje zdravje. Predvsem vitamin A, D, K, tudi selen so elementi, ki negativno vplivajo na zdravje. Preštudirala sem že vse varnostne liste in vidim, da so to stvari, ki ob dolgotrajnem in ponavljajočem stiku negativno vplivajo na zdravje, tudi plodnost in nerojenega otroka. Sicer uporabljam zaščitno opremo, rokavice, masko, plašč in očala, vendar se bojim, da to ni dovolj. Včasih me boli rahlo boli glava in nekaj problemov sem imela z kožo, ki me srbi in je že po naravi zelo občutljiva in suha. Drugih problemov nimam. Me pa skrbi kaj bo čez čas.

Vem, da do zastrupitev lahko pride če prekomerno uživamo vitamine, kako pa je z zastrupitvijo če sem temu vsak dan izpostavljena? Ali se škodljivi hlapi, prah in para (pri mešanju, kuhanju) iz vitaminov lahko kako vsrka skozi kožo, sluznico in dihala? Za selen vem, da gre skozi kožo, za ostale vitamine pa nimam vseh informacij. Ali je takšno okolje varno za nosečnost in ali lahko že samo delo z temi snovmi vpliva na otroka. So morda te snovi rakotvorne?

Hvala za odgovor. LP.
Lučka

Pozdravljeni,
vidim, da ste se že podrobno pozanimali o substancah, s katerimi delate in prepoznali potencialno problematične. Najbolj verodostojen vir informacij so seveda varnostni listi. Natančnejše informacije o tveganju na vašem delovnem mestu poseduje vaš delodajalec. Ob morebitnih težavah se obrnite na osebnega zdravnika ali medicino dela, kjer opravljate preventivne preglede.
Lep pozdrav

New Report

Close