Zastoj v rasti zaradi astme in alergij
Pozdravljeni,
Moj 9letni sin ima astmo in nevrodermitis kot posledico alergij. Zadnje leto ima terapijo flexotide diskus 1 vpih/dan, za kožo pa elidel po obrazu, locoidon na prizadetih delih telesa, ter negovalno mazilo. Aerius tabletke jemljemo po potrebi.
Opaža, da je vsako leta večja razlika v velikosti med sošolci in sinom, sedaj pa sem šla pogledat na njegov merilni trak in je v zadnjih 12 mes. zrasel cele 3 cm!
Mi lahko poveste, če je to normalno?
Hvala
lej otroci različno rastejo, eni v enem obdobju veliko, pol pa enostavno nehajo, drugi prej počasi pol pa se kar potegnejo. veliko bi pomagalo če bi povedala kolk je tvoj otrok v resnici veliki.
da pa ti bo lažje moja pupa je stara 8 let, in spada med velike, je velika 140cm. to je v resnici velika, ima tudi sošolce in sošolke ki ji sežejo zgolj do ramen, ima pa tudi sošolce in prijateljice ki so še večje od nje.
moraš pa vedeti da nobeden od naju z možem ni majhen. smaa sem nekje povprečne višini, mož pa je precej velik, enako velja za vs ev njegovi družini in tudi pri nas.
če se zdravniki ne obremenjujejo z višino tvojega otroka in njegovim razvojem potem ni vzroka za skrb.
je pa res da lahko alergija privede do zaostanka v rasti in razvoju. ma se mi zdi da je problem v prehrambenih alergijah, sploh če otrok kljub znani intoleranci za neko živilo le to še naprej konzumira.
mi imamo znano alergijo in se diete strogo držimo.
če pa te otrokova višina zelo moti in predvsem skbi, pa se ob priliki pogovori z otrokovim zdravnikom, lahko tudi z alergologom, saj tudi oni otroke pri vsaki kontroli tehtajo in merijo, vsaj nas.
ju3 hvala za odgovor. Sin je velik 134 cm, pregledala sem tudi razpledelnice na who in je to povprečna velikost, za njegovo starost 9 let in 6 mes, samo ne vem kam potem spadajo vsi njegovi sošolci in sošolke? Če gledam njegove vrstnike, so vsi vsaj 10 cm večji, tako punce kot fantje.
V zadnjih 2 letih je zrasel točno 7 cm, njegova rast se je nekako ustavila, ko je pričel jemati še flexotide.
Mož je med velikimi, jaz sem med povprečno visokimi.
Naslednji mesec imava pregled v dermatološki ambulanti, kjer bom to omenila. Alergologa kljub njegovim težavam z alergijami od rojstva, ter celokupnim Ige-jem nad 1000 nimava. Vse v zvezi z alergijami in njegovim nevrodermistisom, nama vodi dermatologinja.
veš vsi tisti tolk veliki so med zelo velikimi, kot moja pupa.
dermatolog vas vodi za astmo? no ja, vsak zdravnik pošilja po svoji presoji. oprosti pripombi, ma tega nisem navajena.
mi smo eno obdobje hodili k alegrolgu in gastroenterologu, pol pa je alergolog rekel da k njemu ni več treba, dokler je koža nadzorovana z dieto in nima dihalnih teža. če se le te pojavijo pa brez pomisleka nazaj k njemu. teste pa itak delajo tako eni kot drugi enake, spirometrije pa pri nas ni treba delat, ravno zaradi tega ker nima težav z dihanjem, kljub dodatnemu bonusu ob prehrambeni alergiji- inhalatorni alergiji na pršico.
Mi zaenkrat še nimamo potrjene astme, upam, da bo tako tudi ostalo. Imamo le alergijo na prah, pršico, trave, cvetni prah,…nič hrane. Redno merimo PEF, jemljemo Zyrtec in 2-3x letno obiskujemo alergologa. Meni se ne zdi ravno v redu, da otroka za astmo ne vodi in spremlja alergolog.
Našega vedno stehtajo in zmerijo. Sicer je pa tudi naš v 12 mesecih zrastel le 5 cm in kljub nadpovprečni velikosti pri rojstvu in nekje do 3-4 leta, je sedaj pri starosti 7 let v svojem razredu nekje v povprečju. Trenutno je velik 125 cm, še vedno je po krivulji rasti nad povprečjem, cca 75%, samo je bil pa do prej vedno nekje na 95%, do enega leta celo nad zgornjo krivuljo. Sama sem to omenila alergologinji, pa je rekla, da je zaenkrat vse v redu, da ima otrok obdobja hitrejše in počasnejše rasti, da je še vedno na povprečjem, ter, da je vse v redu. Če pa se gleda krivulje rasti za deklice in dečke, se pa za dečke prej začnejo upočasnjevati in se potem kasneje, ko se začnejo za dečke dvigovati, pa za deklice upočasnjujejo.
Povprečen otrok pri starosti 9 let naj bi bil velik 134 cm, to je točno toliko kot je velik tvoj.