Zastoj rasti ploda v 36 tednu?
Pozdravljeni,
Sem 35 + 2 dni noseča. Danes sem bila na UZ za kontrolo rasti in so rekli da je otrok še vedno v mejah glede velikosti in meritve, ampak mene vseeno skrbi, ker mi se zdi da je otrok manjški kot bi moralo biti. Do zdej sem imela normalno nosečnost, brez težave, aktivna, nekadilka in zdravo prehranjevala. Nifty in nuhalna so bile v redu.
So mi rekli da še enkrat pridem na UZ čez 2 tedna (v 37 tednu), da bi preverili rast če bo primerna in da se bodo takrat odločili, ali bodo sprožili porod, ali ne. Do 33 tednu je vse bilo ok, ampak mi se zdi da malo napreduje….
Za primerjavo vam pošiljam še rezultate od prejšnih UZ:
1. Morfologija ploda v 21 + 4:
BPD – 53,3mm – 72%
HC – 198,1mm – 58%
Vp – 5,2mm
Cerebellum tr – 22,8mm – 56%
CM 5,9mm
AC – 166,8mm – 47%
HC/AC – 1,19
Femur – 37mm – 47%
EFW – 450g – 54%
Plodov utrip prisoten
3 žile v popkovnici
Plodovnice primerno
Morfologija: vse brez vidnih nepravilnosti
Biometrija in morfologija v mejah normale.
2. UZ v 30 + 2
BPD – 77mm – 58%
HC – 283,9mm -38%
AC – 252,1mm – 21%
HC/AC – 1,13
Femur – 56,5mm – 20%
EFW – 1456g – 20%
Umbilical artery:
PI – 0,74
RI – 0,54
PS – -26,86cm/s
ED -12,38 cm/s
TAmax -19,58 cm/s
MD -12,18cm/s
S/D 2,17
HR 137 bpm
PSU prisoten, plodovnice primerno
3. UZ v 35 + 1:
BPD – 84,5mm – 22%
HC – 315,7mm – 24%
AC – 295,6mm – 15%
HC/AC – 1,07
Humerus – 58mm – 30%
Femur – 2285g – 16%
Dopler -plod
Umbilical Artery:
PI 0,85
RI 0,64
PS 41,70 cm/s
ED 14,99cm/s
TAmax 31,37cm/s
MD -12,89cm/s
S/D 2,78
HR 24bpm
Right Mid Cerebral Artery:
PI 1,37
RI
0,74
PS 51,57cm/s
ED 1,37cm/s
TAmax 27,80cm/s
MD 13,37cm/s
S/D 3,86
HR 150bpm
Dihalni gibi ploda so prisotni, plodovnica primerno, plodova rast je na 16 centili.
Vem, da mogoče preveč skrbim, ampak me vseeno skrbi to da plod v zadnjih tednih malo napreduje…Kaj mislite o teh meritvah, ali je kaj da bi se videlo kot težava?
Spoštovani,
mislim, da so pri vas nadzor nad plodom pravilno zastavili in da ni potrebe po vključevanju drugih. Plod je znotraj normalnih razponov meritev res nekoliko spremenil kurz na nižjo krivuljo, ampak kot vidim, imajo vse to očitno pod nadzorom, saj bi vam sicer ne delali 4 in več UZ v nosečnosti. Tudi naslednji pri 37 tednih je povsem primerno načrtovan.
Pozdravljeni,
tudi mene zanima, če gre za zastoj rasti ali je pač enostavno otrok manjši? Sama sem pogledala tabele s percentili v materinski knjizici in se mi zdi da plod napreduje po svoji krivulji. Skrbi me pa kljub temu, ker je to zgolj moje razmisljanje, nobena ginekologinja mi ni nic razlagala glede teh meritev, jaz pa tudi nisem vprasala in zato seveda zdaj pisem, ker ne morem cakati do petka, ko imam pregled v PDC-ju. V 32 tednu mi je ginekologinja namerila razdaljo s/f 27 cm in me zato poslala na UZ. Od takrat me spremljajo zaradi manjse rasti. Moram omeniti se to, da sem od 30. tedna bila zelo aktivna, malo pa pocivala, saj ni bilo mogoce spati niti ponoci, ker sem 10 dni kasljala. Kasneje so se zacele tezave s karpalnim kanalom zaradi cesa me roka tudi danes boli in je tudi nemogoce kvalitetno spati. Tole zdaj je moj drugi otrok, pri prvem je vse potekalo bp. Rok poroda imam 8.4.2024. Meritve so pa naslednje:
Morfologija:
20/0
BPD: 48 (79%)
HC: 179 (60%)
AC: 156 (71%)
FL: 31
OTT: 350 gr (67%)
vse bp
32/0
BPD: 83(33+3)
HC: 311 (34+6)
AC: 282 (32+2)
FL: 59,5 (31)
OTT: 1936 gr
posteljica deloma zadaj + spredaj
plodovnica primerno, AFI=10
vodilni del: glava
35/0
BPD: 72(88%)
HC: 318 (33%)
AC: 298 (23%)
FL: 67 (31%)
OTT: 2400 gr (30%)
AFI: 12
RI: 0,63
PI: 1,03
vodilni del: glava, gibi prisotni,
37/1
BPD: 90 (54%)
HC: 326 (22%)
AC: 311 (11%)
FL: 69 (16%)
OTT: 2690 gr
posteljica: desno zadaj, AFI:10, RI:0,58, PI: 0,93, vodilni del: glava.
Vnaprej hvala za vas odgovor.
žal na vas ni popolnoma nič. Rast je povsem odvisna od funkcije posteljice, ki v osnovi deluje tako, da tudi ob pomanjkanju na strani nosečnice poskrbi, da je hranil dovolj na strani ploda. Če posteljica ne deluje optimalno, pa seveda ni več tako in tudi višek na strani nosečnice na strani ploda ne more ničesar spremeniti.
predlagam, da zaupate svojemu zdravniku. Rast se nekoliko upočasnjuje, ampak situacija ni problematična, dokler je pod nadzorom.
predlagam, da uporabite ZKP. Ne vem sicer, kako si predstavljate odgovor na to vprašanje.
Se enkrat hvala za vas odgovor, saj sem nekako taksen odgovor tudi pricakovala. Glede na to, da so gibi ves cas prisotni, me zanima, na kaj moram biti pozorna oz. ce se zgodi da gibe ne cutim, koliko dolgo lahko pustim tako, brez da obvestim ginekologa? Moram pa pohvaliti vase potrpljenje, saj verjamem, da so vam nasa vprasanja vcasih smesna, pa kdaj tudi gredo na zivce, ampak je na nas nosecnicah velika odgovornost in zato vcasih s skrbmi pretiravamo..partnerji si pa tu lahko odahnejo.
vprašanja niso smešna ne čudna niti nadležna, če so smiselna in logična ter temeljijo vsaj na nekem osnovnem razumevanju telesnih funkcij, ki se jih praviloma in ob vsaj normalni pozornosti (na)učimo že v višjih razredih osnovne šole ali v srednji šoli praktično vseh poklicnih profilov. Problem mnogih današnjih nosečnic je bolj pretirana pozornost na vsakršno spremembo in potem hrup, ki ga mnoge povzročajo okrog sebe z obveščanjem svoje okolice o teh opažanjih, ker to postaja masovni pojav, pa načenja kapacitete in zmogljivosti zdravstvenega sistema, da se pravilno in pravočasno odziva na tiste med vami, ki res potrebujete odziv. Ne vem, če me prav razumete, ampak predstavljajte si, da enega otroka med 30 v vrtcu res boli trebuh, joka in drži za trebuh pa se jih 15 od teh 30, ker želijo pozornost vzgojiteljice tudi zase. Kolikšna je možnost, da bo vzgojiteljica pravočasno ukrepala pri tistem, ki ima res težavo? In vsaka od vas hoče zgolj za svojega otroka najboljše. Malo manj kot najboljše že ni več dovolj dobro in to krčevito želite in iščete praktično vse med vami. Moj občutek, ki se je že večkrat izkazal za pravilnega, mi v tej specifični situaciji pravi, da je že bolj varna tista, ki ničesar ne ve, ničesar ne prebere, se z nikomer ne posvetuje in morebiti celo niti ne zna slovensko, ker zelo malo tvega, da se je bo kdo od zdravnikov naveličal ali bo obupal že nad debelino njene kartoteke, ko se bo pojavila na obisku s težavami, ki jih ni “prepoznala” s prebiranjem forumov, na družabnem omrežju ali med prijateljicami, ampak je sama, brez posebnega opazovanja same sebe, intuitivno začutila, da nekaj ni v redu, kajti tudi prebijanje skozi gore zapisov o različnih težavah in izvidih, ki so bili izdelani brez prave potrebe, je lahko kar napor in ti vzame veliko energije, ki jo potrebuješ za ugotavljanje in razvozljavanje aktualne težave. Vsakokrat, ko ob navajanju opažanj, ki bi lahko bila problematična, pa se izkaže, da niso, ti kot pacientu za malenkost pade kredibilnost in ni vrag, da te potem takrat, ko težava mogoče res nastopi, ključni zdravnik ne jemlje dovolj resno in gredo stvari potem kot zakleto, narobe.
spoštovani,
mislim, da nosečnicam tole prizadevanje “naštudirati medicino” v času nosečnosti že pošteno škodi! Priporočam, da se ne ukvarjate z vsakim podatkom o svoji nosečnosti posebej, ker je zelo težko odgovarjati na tovrstna vprašanja, saj odražajo zelo nizko stopnjo zaupanja v svojega zdravnika. Kaj mislite, da bi ginekolog ne ukrepal, če bi ugotovil kaj problematičnega? Torej to ni problem. Kje leži oziroma kje se vidi, da je pozicionirana posteljica je popolnoma vseeno, dokler ne sega preko notranjega ustja materničnega vratu.