Najdi forum

Zaskrbljujoče stanje

Pozdravljeni,

najprej naj povem, da sploh ne vem, na koga točno naj se obrnem – zato bom vprašanje zastavila pri več temah (sociala, pravo, pravni nasveti, družine). Ne gre zame, temveč za meni bližnjo osebo, ki mi veliko pomeni in se je znašla v slepi ulici.

Situacija je sledeča.
S partnerjem živita v skupnem gospodinjstvu kakšni dve leti, imata tudi dobro leto starega otroka. Partner je samostojni podjetnik, ona pa je trenutno brez službe (trenutno išče službo, a jo je težko dobiti, sploh tako, z “normalnim” urnikom).

V zadnjem času je za partnerja postal alkohol pomembnejši od nje in otroka. Namesto v službo gre pit, tudi če pride domov “iz službe”, najde izgovor, da nekam samo skoči, se vrne pijan zelo pozno ali ga, po novem, celo sploh ni nazaj. Na klice se ne oglaša.

Ker se je to začelo dogajati tudi že v dopoldanskih urah – gre v službo, po telefonu se zlaže, kje je, najde ga v enem od barov, je stvar zelo zaskrbljujoča. Še bolj jo skrbi, ker sama in njeni bližnji ne vidimo izhoda.

Ko je trezen, vedno obljubi, da se bo to nehalo in se bo stanje popravilo in da hoče dobro vsem trem (njemu samemu, meni in otroku). Ko je pa pijan, ji grozi – od tega, da če bo odšla od njega z otrokom, da bo na sodišču zahteval in dobil otroka, ona pa bo plačala vse sodne stroške, ter tudi do tega, da jo bo ubil, če bo z otrokom šla.

Trenutno ne vidimo pametnega izhoda iz situacije. Njena družina drži z njo in ji nudi podporo, sama se pa boji oditi in ukrepati. Tudi če stvar spravimo na sodišče, se bojimo, da bo ostala brez otroka. Nima službe, nima rednega dohodka. To skuša sicer čimprej urediti, ampak čas teče in stvari se samo slabšajo. Vse vpliva tudi na otroka, ki je sicer dobrovoljček, a zelo navezan nanjo, tudi vsaka stvar ga prestraši, če pride iznenada.

Prosim, usmerite me/nas – kam naj se obrnemo, kako naj ukrepamo.

Najlepša hvala za odgovore in pomoč!

Obupana

Ker pravite da grozi, takoj prijavo na policijo, za njo pa umik k znancem sorodnikom ali v kakšno varno hišo ali materinski dom.
Verjetno ne bo uresničil izgovorjenega, samo ne morete tvegati.
Njemu pa pogoj, da se gre zdravit.
Zaščito in konkretne naslove poiščite na centru za socialno delo, ali pa se oglasite po mailu [email protected].

Če bi samo pil, bi vam svetovala ultimat za prenehanje, tako pa ne bi tvegala. Če drug rugemu veliko pomenita in sta za skupaj, se bo on uredil in potem se bo tudi ona lahko vključila v proces svetovanja in rešila bosta zakon in njega.

Samo po sebi pa se ne bo nikoli nič uredilo. Treba bo v akcijo.
Če jo dobro poznate, ji vi pomagajte, drugače govorite s kom od bližnjih.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Hay Oranzna !
Stanje kot je trenutno je res zaskrbljojoče. Tvoja sestra se mora postaviti zase in mu jasno in glasno povedati, da bo odšla stran od njega, če se ne spremeni. Spremeniti se mora takoj in ne jutri, jutri je prepozno. Nihče ji ne bo vzel otroka in ga dal temu pijancu, saj ji bo moral plačevati preživnini, če ne jo bo dobila iz sklada, ta bo pa njega terjal. Sicer, pa mislim, da je ta njeni pokazal, da je niče in neodgovornež, škoda časa in mladosti za take bolje bo če že danes odide stran iz takšne veze.

Pozdravljeni!
imam vprašanje glede bližnje osebe! ta oseba je stara mal čez 65 let alkoholik 10-15 let, vsak dan do 10 tablet, zdaj me pa zanima glede nato da ima že lep čas nekje 3.tedne redko blato-drisko in čisto bledo kožo k smrt in čisto rumene prste na roki je pa tudi strasten kadilec do 30 cigaret na dan, kaj to pomeni !! zdravila ima pa za sladkor, pritisk in še in še, večkrat ga je že vrglo, padel v nezavest,1x bruhal kri in tako pristajal v bolnici…… je enkrat na dan minimalno, pije alkohol, spi in se nič ne giblje. koliko časa še lahko zdrži tak človek v takem stanju!!! aha enkrat ga je tudi malo kap ampak se je to uredilo, zdaj ima pa kr nekake izpade da v človeka kr zarenči kot kak pes in zraven preklinja…. ta oseba mi veliko pomeni, pa me zanima koliko časa lahko ta oseba še deluje v takem stanju,,,,,,, k zdravniku pa noče!!!

hvala za odgovor lp Ksenja

Na to vprašanje bi pa težko odgovorila, to ne ve nihče.
Če bo sebi ali drugim nevaren, boste morali razmisliti, da ga prisilno odvedete k zdravniku. Če ne pod pretvezo, pa s fizično silo strokovno usposobljene ekipe psihiatrične bolnišnice.
Vem, da je eno ali drugo silno težko.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close