Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Zaščita želodca- trajna

Zaščita želodca- trajna

Pozdravljeni, prosim za vašo razlago. V čem je razlika med Nolpazo in Controlocom?
Je za trajno jemanje vseeno, katerega jemljem? Je sploh priporočljivo trajno jemanje teh tablet? Imel sem krvaveč ulkus na želodcu, sedaj pa jemljem še druga zdravila, ki “pridejo” s starostjo. Zahvaljujem se za odgovor. Lepo pozdravljeni.

Spoštovani!

Pri Nolpazi gre za tako imenovano generično zdravilo Controloc-a (originator). Nolpaza je zdravilo, ki ima enako kakovostno in količinsko sestavo učinkovine in farmacevtsko obliko kot originator (Controloc) – se pravi gre za dve zdravili z enako učinkovino od dveh različnih farmacevtskih tovarn.

Trajanje jemanja inhibitorjev protonske črpalke je smiselno zgolj toliko časa, kolikor je potrebno za odpravo težav. V kolikor so težave kronične, je seveda nemalokrat potrebno tudi dolgoročno jemanje. O potrebnem trajanju zdravljenja presoja zdravnik. Včasih se inhibitorje protonske črpalke uporablja tudi kot zaščito (profilakso) pred nekaterimi, za želodec agresivnimi zdravili.

V kolikor ne obstaja več vzroka za jemanje omenjenih zdravil, njihovo jemanje seveda ni potrebno, saj ima vsako zdravilo tudi določene neželene učinke. Dolgotrajno, neprekinjeno jemanje inhibitorjev protonske črpalke, na primer lahko vodi v pomanjkanje vitamina B12 in s tem povezane bodisi anemije, bodisi motnje podobne demenci tipa Alzheimer ali pa osteoporozo.

Kot že rečeno, o trajanju jemanja omenjenih zdravil, se morate posvetovati z vašim zdravnikom.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close