Zaščita – maternični vložki
Spoštovani!
Zanima me mnenje glede vstavitve materničnega vložka. Stara sem 23 let, rodila prvič letos v začetku leta. Predhodno sem bila na kt (anke, sindrom policisti črnih jajčnikov, zaščita). Zaradi hujših stranskih učinkov sem prenehala z njimi (vpliv na psiho, libido, motnje razpoloženja…). V družini so prisotne bolezni srca in infarkti (dedek pri starosti cca 35 let, mami 2x v roku enega leta, starost 45 let). Tudi jaz imam malo povišan krvni tlak, povečano telesno težo in prisotne mignene (stanje je po nosečnosti in porodu zelo dobro, skoraj so izginile).
Kar me zanima je sledeče. Ali priporočate vstavitev materničnega vložka glede na zgornje informacije? Bakreni vložek ne preprečuje oploditve jajčeca s spermo ampak samo preprečujeje vgnezditev oplojenega jajčeca? Ali je primerna še katera druga oblika zaščite (ki niso kondomi)?
Moj ginekolog mi ni hotel nič svetovati in pomagati, rekel je samo da naj sama poiščem možne oblike zaščite in se odločim. Tudi zgornja vprašanja je “preslišal” in ni hotel odgovoriti.
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav.
Vsekakor bi bilo vredno poskusiti s hormonsim materničnim vložkom Mireno, saj ta preko 90% hormonske aktivnosti izraža le lokalno v maternici, zato gre pričakovati res minimalne stranske učinke, če sploh. Nenazadnje gre tudi zgolj za progestagene, ki so za večino presnovnih procesov nevtralni, morda nekoliko vplivajo lahko na zadrževanje vode, ampak v tako majhnih odmerkih dvomim, da sploh kaj.