zaščita?
Pozdravljeni!
stara sem 17 let in imam redne spolne odnose. imela sem tabletke Yasminelle, ki sem jih jemala 9 mesecev, ampak sem jih zaradi glavobolov in okvarjenimi jetri nehala jemati. ginekologinja mi je prepovedala uporabo katerihkoli kontracepcijskih tabletk. zanima me kaj menite o nadaljni zaščiti? je kaj drugega, kar mi priporočate poleg kondomov, saj so res dragi..
Pozdravljeni,
rada bi se zaščitila pred nezaželeno nosečnostjo, pa ne vem katero obliko zaščite naj uporabim…
S fantom si želiva spolnih odnosov, a nikakor ne moreva uživati ob uporabi kondoma. Obema je neprijetno in kvari razpoloženje, težave imava že z natikanjem, občutek je čisto drugačen. Prav tako kljub različnim znamkam, ki sem jih kupila, le-ti vztrajno lezejo dol, zaradi česar mi je kondom enkrat celo ostal v nožnici in sem ga le s težavo izvlekla, poleg tega pa sem morala poseči po nujni kontracepciji v obliki tablete Norlevo.
Čeprav se večina spolno aktivnih punc in žensk odloča za kontracepcijske tabletke, si jih jaz ne želim jemati. Fant sprejema mojo odločitev, a kljub temu težave s spolnostjo ki si je oba želiva, a nekako ne moreva zares in sproščeno, kvari najin odnos. Ne želim ga več mučiti s siljenjem k uporabi kondoma (pa tudi meni resnično ne paše), a razen jemanja tabletk pravzaprav ne vem kaj lahko naredim.
Prakticirala sva tudi nezaščiten odnos brez izliva v nožnico, kar je bilo za oba prijetna izkušnja in verjetno še najbolj sprejemljiva s stališča spolne izpolnitve, a mene je malo strah da si ne bi s to prakso enkrat nakopala težav. Slišala sem, da obstajajo spermicidi, ki se jih lahko kot mazilo uporablja pri spolnem odnosu kot dodatna zaščita.
Moje vprašanje je, ali bi si z uporabo spermicida pri drugače nezaščitenem spolnem odnosu brez izliva v nožnico lahko zagotovila nekaj več zaščite (verjetno pred predsemensko tekočino?), oz. ali spermicid pride v poštev kot zaščita pred zanositvijo (in koliko je zanesljiva) v kolikor do izliva v nožnico absolutno ne pride?
Prosila bi še za odgovor, ali je uporaba spermicida kakorkoli nevarna za zdravje oz. ima kakšne negativne stranske učinke na kateregakoli od partnerjev? In pa, kje se običajno lahko kupi spermicid (v lekarni, ali je potrebno obiskati trgovino z erotičnimi pripomočki?).
Mimogrede naj omenim, da si sama sicer želim naučiti tudi tehnike samoopazovanja, saj bi nama zelo ustrezala, a žal zaradi neenakmernih ciklusov (stara sem 23), to žal (še?) ni mogoče. Prav tako pa ravno v času ovulacije najbolj hrepenim po spolnosti in bi se ji le stežka odpovedala…
Lepo vas pozdravljam in se vam zahvaljujem za odgovor, Mateja
T.i. Pearlov index za spemicide naj bi bil 6. kar pomeni, da ob idealni rabi zanosi 6 od 100 žensk. Upam, da se jih še dobi v lekarni. Druge oblike kontracepcije (sicer tudi hormonske) so nožnični obroček (Nuva Ring), obliž, maternični vložek (manjša varianta Mirene za ženske, ki še niso rodile). Tudi naravne metode so kar učinkovite, če jih obvladamo.
Pozdravljeni!
Vsak večer redno jemljem kontracepcijske tablete Yaz. Od ponedeljka imam vsak dan po zajtrku drisko. V četrtek sem začela z jemanjem belih tabletk in nato v soboto dobila menstruacijo. Prvi dan menstruacije sem imela spolni odnos. Zanima me, če obstaja možnost zanositve? hvala za odgovor…lp