Najdi forum

Zarastline

Pozdravljeni, zanima me ali po laparoskopski operaciji slepiča (brez razlitja) vedno nastanejo zarastline na rodilih oziroma okrog drugih organov? V primeru močnejšega vnetja, kot se je izrazil kirurg? Ali se v takem primeru bakterije razrasejo po trebušni votlini in kot posledica vnetij nastajajo zarastline? Kako se lahko prepreči da bi nastale? Ali antibiotiki pomagajo proti temu oziroma kako se lahko drugače pomaga po prenehanju jemanja antibiotikov? Kako se potem sploh lahko ugotovi ali je prišlo do zarastlin ali kakšnih drugih poškodb organov? Lep pozdrav

brez ponovne laparoskopije se ne da ugotovit ali je ali ni prišlo do zarastlin. Mislim, da bo najbolje za vas, če verjamete v to, da do zarastlin ni prišlo, če slučajno je, pa se bo to morda pokazalo v prihodnje z ustrezno kliniko (IMN?, neplodnost?). Vsega pač pri vseh ne moremo kar naprej preverjati invazivno samo zato, da potešimo radovednost in nenazadnje, tudi če bi to iz kakšnega razloga preverjali, tudi preverjanje lahko povzroči zarastline. Torej bi bilo preverjanje kar tako proti načelu “najprej ne škoduj” (primum nil nocere).

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close