Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zaprtost/driske

Zaprtost/driske

Pozdravljeni, hčerka stara 15 mesecev ima že dlje časa čudno prebavo. Vedno je bilo mehko blato z neprebavljeno hrano (meso, zelenjava, sadje, skratka vse). Tudi dviguje se ji že od 6. meseca in bruha penice, občasno v loku. Apetit ima slabši tudi od 6. meseca (z uvajanjem sva začeli pri 4 mesecih). Kot dojenček ni imela težav z bruhanjem. Imela je gastroskopijo, ki ni pokazala nič posebnega (Dvanajstnik, ascendentni del, odščipi: Mucosa duodeni. Duodentis chronica levis verismiliter perptica. Histološka slika ni diagnostična za celiakijo. Pomnoženi eozinofilni granulociti so lahko v sklopu alergije, lahko peptične okvare sluznice. In Antrum želodca, odščip: Mucosa corporis ventriculi fere normalis (le edem sluznice in travmatske krvavitve. Distalni požiralnik, odščip: Mucosa oesophagi fere normalis.). Alergij nima. Imela je tudi pasažo črevesja kjer se je pokazal refluks, za kar mora prejemati Nexium 2 meseca.

Trenutna prebava je v bobkih, danes je bil miniaturen bobek in samo malo obarvana plenicka (kot bi ostalo bila tekoča driska). Včasih kakšen dan sploh ne kaka. Po par dnevih ima drisko (spet neprebavljena hrana) in potem se spet ponovi zaprtost. Hrano jé vso. Včasih je tudi v bobkih hrana. Velikokrat pa ima zelo svetlo kot bela kava barvo blata. 2x je bilo blato bele barve. 21.4.2020 je imela uz trebuha, ki je pokazal malo večjo vranico in globoko cepljen ali podvojen votli sistem desne ledvice ter meteoristične crevesne vijuge. Včeraj pa ji je dežurna pediatrinja dala pregledati urin ker zelo veliko lula in povedala, da so levkociti povišani in da naj jo opazujem. Ostalo je normalno.

Zanima me zakaj taka prebava, ali je to normalno, ali bi rabila še dodatne preiskave ali bi se lahko samo iz razlage in dosedanjih preiskav lahko vedelo kaj je narobe? Lepo bi vas prosila tudi če mi lahko razložite izvid gastroskopije in še zadnje vprašanje – kdaj minrme refluks pri več kot enem letu staremu otroku glede na to, da naj bi to minilo do enega leta? Deklica je sicer zdrava, ni imela vročine, ne pokašljuje in ne teče ji iz noska, je pa zelo zmatrana.

Se opravičujem, ker sem bila tako dolga vendar me ta prebava res že skrbi. Aja in še to, v krvi ima vedno malo povišane levkocite in limfocite ter malo nižje nevtrofilce.

Svetujem nadaljnjo obravnavo pri pediatru gastroenterologu. Ne morem pojasniti, za kaj gre oz. zakaj ima takšno prebavo, najverjetneje bodo potrebne še kakšne preiskave. Gastroskopija kaže znake vnetja, predvsem dvanajstnik. v ostalih delih pa malo oz. ne. Sluznica požiralnika, kjer pri refluksu vidimo večje spremembe, ne kaže vnetja, kot ga sicer vidimo pri refluksu.
Gastroezofagealni refluks običajno izzveni po uvedbi goste hrane, pogosto postane samo skriti refluks (torej refluks ostaja, vendar otrok ne bruha več), v primeru, da je refluks posledica druge patologije, pa je ptorebno najti vzrok. Zato svetujem nadaljnje kontrole oz. vodenje pri specialistu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close