zaprtje pri otrocih
Imam deklico, ki bo junija stara 3 leta. Že kot dojenček je imela nekoliko slabšo prebavo (res, da je bila dojena, vendar je kakala vsake 3 dni, za dojene otroke normalno). Kasneje ko smo pri 20 mesecih odstranili plenice se je njeno zaprtje stopnjevalo. Tako da seda tudi po 5 do 7 dni ne gre kakat. Ni problem v tem, da bi imela enolično prehrano s premalo vlakninami (saj poje veliko sadja, zelenjave, na dan popije tudi 1 liter in pol tekočine-voda, čaj, mleko). Kadar ji uspe kakati (to pa z velikim problemom), že naslednji dan ali pa čez dva dni vidim, da mora kakati, vedar sama ta refleks prekine, saj stisne ritko, teče po stanovanju in čaka, da jo to mine in to počne celih 5-7 dni, dokler z velikim naporom, jokom in bolečinami vendar popusti. Če ji dam odvajalno svečko za otroke je tako jezna, da kar nori po stanovanju, vse kar ji pride pod roko pretepa, dokler svečke ne iztisne in tu se ustavi (kakala pa ne bo). Ko ji poskušam razložiti, da je to normalno, da to vsi počnejo, obljubim ji stvari, ki vem da jo veselijo (te obljube bi ji tudi izpolnila), mi samo odvrne “jaz ne bom kakala, sem že ustavila kakanje” na vprašanje zakaj to počne pove “zato, da me ne bo bolela ritka”.
Ne vem zakaj se ji je to opravilo tako zamerilo in ne vem več, kaj naj počnem , da bi ji zadevo oljašala, kaj si ta otrok predstavlja v svoji glavi. Tudi ko se bo usedna na kahlico, bo tam sedela tudi eno uro vendar v samam krču, kar pomeni, da tudi v normalnih okoliščinah na tak način ne moreš iztrebiti blata.
Res je, da sem se o tem z njo že lepo ogovorila, ji razložila, nakar sem poskušala to njeno vztrajnost “ne kakanja” ignorirati in se delati, da me sploh ne zanima njeno blato in prav tako smo se že tudi zaradi tega skregali in jo okarali. Res je tudi, da je tako trmasta (samo po tem vprašanju), da ko sem ji vstavila svečko in je ni vrgla ven je tako zadrževala to blato, da ni šla kakat še cele 3 dni (vsakemu drugemu bi svečka pomagala že po 2 urah).
Prosim vas za pomoč, saj sem že povsem obupana.
SpoštovanaEva,
za rešitev hčerkine težave bo treba obiskati otroškega zdravnika, ta bi namreč preveril, če za zaprtost ni kriv kakšen telesni razlog in če zaradi dosedanjega vedenja ni prišlo do pomanjkljive elastičnosti črevesa, šele potem se bo treba vprašati o razsežnosti čustvenega pomena ki ga odvajanje blata predstavlja.
Če bo otroški zdravnik ugotovil, da ne gre za telesni razlog, potem gre za psihično zavoro. Tako zavoro je imela tudi moja hčerkica in razlago, zakaj ne želi izločati blata, in kaj storiti, sem našla v knjigi Penelope Leach, mislim, da je naslov: Moj otrok. Ne spomnim se več, kaj je v knjigi pisalo, ampak je pomagalo! Ker je bila ta knjiga takrat razprodana, sem jo dobila na posodo od kolegice, zato ne morem pogledati, kaj je v zvezi s tem pisalo. Tudi glede drugih težav sem našla kar precej uporabnega v tej knjigi. Mislim, da je bil kasneje še ponatis knjige in da se jo še da dobiti v kakšni knjižnici.
Lep pozdrav.
Pozdravljena!
Mi imamo doma trenutno prav enake probleme. Moja deklica, ki bo stara 3 leta prav tako ne gre na blato po 7 dni ali še dlje. Kljub svečkam, janeževemu čaju, kamilicam, namočenim suhim slivam, prepričevanju, itn. Vendar sem začela opažati, da takoj, ko ji dam plenico, (čeprav je drugače ne rabi več, le še za dolge sprehode za vsak slučaj), opravi potrebo. Takrat se lahko sprosti. Tudi prebrala sem nekje, da je lahko vzrok pritisk k odvajanju od plenice. Tako so mi svetovali tudi v lekarni, ko sem šla enkrat po svečke za punčko, podobno pa sem prebrala tudi v knjigi, mislim da je naslov Čustveni in vedenjski razvoj vašega otroka (dr. T. Berry Brazelton).
Deklici in vam želim veliko dobrega.
Pozdrav Tanja