Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zaprtje in driska

Zaprtje in driska

Težave s prebavo imam sicer že tri leta. Na koloskopiji sicer nisem bil, bil sem pa na gastroskopiji in na rektoskopiji. Tudi vas sem spraševal za nasvet in verjetno gre pri meni za nervozno črevo 🙁 In želodec 🙁

Zdaj se mi je pa zgodilo, da sem imel včeraj zvečer zaprtje (mali bobki, težko odvajanje), danes zjutraj normalno blato, pol ure kasneje pa vodeno drisko (kakršnih vseeno nimam, kljub temu da me napenja, črviči in imam druge težave že nekaj let…)…

Sem pa bral, da če je najprej zaprtje potem pa vodena driska, da to kaže na raka. Je v tem kaj resnice? Ali je lahko to tudi simptom razdražljivega črevesja? Normalno blato ni bilo nič tanjše, lepa “klobasa”, driska pa huda trajala je več ur. Tudi sicer se mi menja zaprtje par dni, ko nimam ne vetrov ne nič in pa stanje pospešene prebave, ko me napenja, črviči in imam malce zmehčano blato, take vodene driske pa ne…

Ali pa je mogoče da sem staknil kakšen virus?

Saj sicer me boli tudi želodec ponavadi, skratka, prebava ni to, kar bi morala biti, zgornja in spodnja, ampak tale zaprtje in driska sta me pa spet ustrašila za raka 🙁 Krvi sicer ni bilo opaziti v blatu, no do zdaj je nisem opazil, tudi ene 5 testov ki sem jih dal delati v teh 3 letih niso pokazali krvi. Edino ko sem kdaj zelo zaprt in me zaboli, takrat malo “zakrvavim” na papirju. Ampak tisto me ne skrbi preveč ker vem da je od trdega blata.

Vaš Miha (ja tisti, s katerim ste imela zelo dolgo temo pred letom in več…), takih gotovo ne pozabite.

Star sem 38 let. Ne kadim.

Lepa hvala

Spoštovani!

Menjava zaprtja in driske mora trajati precej dlje. Navdano je tista “driska” bolj kot ena takočina, ki uide mimo zapore, dokler blato ne pririne mimo. Jaz se s tem ne bi obremenjeval.

Lahko gre tudi za kakšno vriusno okužbo, a nama to nič ne pomaga, dokler se stanje v kakšnem tednu ne umiri.

Upam, da ste kljub težavam v tem času dobro vozili skozi življenje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

A ne, tako pa nimam. Sem imel najprej zaprtje, potem čisto tekočo drisko in naslednji dan spet trdo blato, zdaj pa že nekaj dni razmehčano. Zadnje dni raztopim žličko oglja v vodi in spijem in se mi zdi, da mi močno pomaga proti napenjanju. Dalj časa pa ni dobro jesti medicinskega oglja, kajne?

Hvala za zanimanje. Vozim nekako… Včasih je slabšpe, včasih boljše, vmes pa tudi kdaj čisto normalno. Zadnje čase mi je manj slabo kot mi je bilo pred letom (kar se vidi po tem da imam 3 kile več kot prej, ker imam boljši apetit), glavna težava v zadnjem času je pretakanje po črevesju, bolečine v črevesju, in neznosno napenjanje, res ekstremno, da boli ves zadnjik. Kot bi imel prebavo malo naelektreno se počutim. Potem pa za dva ali tri dni potihne, takrat imam ponavadi zaprtje… Pa spet nazaj. Ampak vedno čutim da imam prebavo, do 35 leta sem jo čutil le ob kakšni zastrupitvi…

Zdaj to traja 2.5 let… Zdaj verjetno tudi brez koloskopije lahko vzrok težavam 99.9% odpišem raka verjetno, glede na to da če ni dosti bolje, tudi ni slabše (ko je začelo leta 2005 septembra akutno je bilo huje). V 2.5 letih bi se verjetno že pokazalo vse, kajne? Tako da se sam pri sebi skušam sprijazniti da mi je prebava postala (nervozna – bolana peristaltika, tako se tudi počutim), ali pa začetni stadij kronične črevesje bolezni (no, prva opcija je gotovo boljša).

Skušam še razne druge stvari, recimo pijem naraven zeljni sok (ali to odpira ali zapira?), hodim plavati 2x tedensko, več na sprehode …

Razen prebave imam težavo z ramo (2 leti) in gležnjem ter zapestjem, ki me bolita in nista nič otečena, na očeh so mi pa okrili povišan pritisk (ja, celo nekaj konkretnega se je našlo), vendar še nimam glavkomskih znakov.
Dodaja se mi tudi precej čudnih stvari, kot so občasna vrtoglavica, malo se mi roke tresejo, kakšni čudni glavoboli v eni in drugi polovici glave itd… Ampak… še živim.

Otroček ima pa že 2 leti, zadnje čase ga dajejo viroze 🙂

Vam sem še vedno zelo hvaležen za vse vzpodbudne besede v najhujših časih. Malo manj sem na tleh, čeprav se mi slabe misli takoj ob prebavnih poslabšanjih rade vrnejo.

Spoštovani!

Ni mi poznano, da bi oglje lahko kaj kvarno vplival na zdravje, razen mogoče občasnega zaprtja.

Za raka je res skrajno malo verejtno, da bi ga imeli, oz. bi povzročal omenjene težave.

Zelje sicer napenja, a naj bi delovalo odvajalno.

Te “čunde” stvari so odsev tesnobe in se imajo “pravico” ogalsiti tu in tam. Pri daljših težavah pa znate ukrepati tudi z zdravili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Kljub jemanju oglja je moja prebava še vedno pospešena, blato pa le slabo formirano (kar seveda ni vodena driska, čeprav nekateri takemu blatu rečejo driska).

Se opravičujem ker spet motim, ampak zadnji teden imam pa res čudne težave s prebavo (spet)…

Kot sem napisal, najprej zaprtje, potem vodena driska in spet trdo blato, od driske pa me je bolel zadnjik in pekel par dni. Sem se mazal z Modolex Plus, to sem dobil proti hemeroidom pred letom…

Zdaj imam teden dni podoben občutek, kot bi se zastripil in bom imel vsak čas drisko… A je nimam, vsaj vodene ne… Grem pa večkrat na dan na potrebo po malo, kar tišči me, kot če bi imel “odvajalno svečko” v riti, pa nič ne pride oz. zelo malo in večkrat. Vmes me pa boli in zvija po trebuhu, grem na WC pa potem nič. Le tak občutek. Skratka, rekel bi zelo zelo pospešena in neprijetna prebava. Krvi na blatu seveda ni, ni pa formirano.

Pa me zanima ali je možno kakšni notranji hemeroidi da bi delali takšen občutek da kar sili, ali je to zaradi pospešene prebave tak občutek? Viroza bi morala biti tudi že dobra v 7 dneh kajne? Oglje pa jem vsak dan, če tega ne bi bi imel verjetno vodeno drisko?! 🙁

Skratka, niso neki hudi krči, ampak tišči me konstantno, potem je pa malo ali nič… Naj samo še to povem, da po odvajanju tudi če je malo, je pa nekaj časa (uro, dve ali manj) bolje, bi rekel, da malo odleže…

Kakšna ideja, za kaj bi tokrat lahko šlo? Ali je del moje “nore prebave” z malo drugačnimi simptomi kot ponavadi (želodec mi pa v tem tednu skoraj nič ne nagaja) ?

Hvala in lep pozdrav

Vaš Miha

Spoštovani!

Potem z ogljem lahko mirno nadaljujete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Občutek lahko povzročajo notranji hemeroidi, ne morem pa potrditi 100%. najbrž gre za virusno povzročene težave. Trajajo lahko tudi dlje časa, dokler se sluznica ne umrii v celoti. Nadlajujte z ogljem. Pomaga zadržati tekočino. krči so, ker je del črevesja prazen, pa tudi zaradi hitrejšega gibanja črevesja zaradi vnete sluznice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala lepa. Podobne težave sem imel pred letom dni in na koncu sem imel velik zunanji hemeroid, ki je tromboziral (sem moral k proktologu). Preden se je pa pojavil zunaj, sem imel podobne težave, kar tiščalo me je pospešeno, imel sem veliko več sluzi (verjetno zaradi draženja), skratka zdelo se mi je da imam nekaj v zadnjiku.

Čudno mi je edino, da s prtom v rokavici ne čutim ničesar. Res pa gre človek lahko le 5 cm globoko, ali so hemeroidi in občutek za izločanje lahko višje od 5 cm? Po logiki se verjetno refleks na izločanje dogaja že nekje višje ne čisto pri tej zapiralki, s katero zadržujemo blato.

Skratka, samo še tole vas vprašam: Ali lahko hemeroide vedno otipamo na prvih 5 cm zadnika? Ali lahko zaradi hemeroidov ali kakšnih drugih težav na koncu zadnjika cela prebava deluje bolj pospešeno in se krči neumestno? Sicer sem kot veste, nagnjen k napačnemu krčenju že tako ali tako…

Sem pa res pred nekaj dnevi opazil, me je ponoči prebudil občutek, kot da imam nekaj v zadnjiku, samo ni bilo nič na otip… Samo tak občutek je prisoten. No če so hemeroidi lahko tudi nad 5cm to pojasnjuje lahko. S prstom kakšne bulice ni opaziti.

Hvala in pozdrav

Miha

Občutek stalnega tiščanja je zdaj mimo, težave pa ne 🙁

Zdaj je že en mesec čisto lepo v ciklih 🙁 Najprej imam zaprtje pomeni ene 2 dni mir, nobenih vetrov, nič… Črevesja ne čutim, potem grem na WC, najprej bolj trdo blato, na koncu pa že driska z neprebavljeno hrano. Kot bi črevesje vse skupaj naenrkat hotelo spraviti ven 🙁 To je ponavadi po kosilu… Potem me pa tri dni napenja da kar boli, se mi pretaka in grem ene 2x na WC dnevno in imam drisko, vendar ne tekočo. Zelo razmehčano. Po odvajanju je bolje, a le za malo časa. Najslabše je od kosila naprej (15 ure) pa do noči, včasih celo ponoči napenja. Potem se naenrkat vse ustavi in dva dni ne grem (v tem času je OK) potem se pa zgodba ponovi. Iz zaprtja v drisko (in to v enem obisku WC-ja) in za intenzivne gibe črevesja.

Želodec me vmes tudi občasno boli. Nima pa uživanje oglja nobene veze, 14 sem jedel, 14 dni ne jem, pa je enako. Kot bi bila prebava v svojem (motenem) ritmu… :-(((

Očitno tista neprebavljena hrana ni tako huda reč za telo, glede na to, da sem se v pol leta zredil za 3 kilograme (ni mi več toliko slabo), ampak ne vem kaj to je…

Če pobrskam po internetu uporabim driska, zaprtje, morda izraz eksplozivna driska (za tisto prvič mi je najbolj primerna), napenjanje, bolečine… v glavnem dobim ven sindrom IBS. Simptomi zapisanega so kot bi mene poslušal 🙁

V enem stavku, veliko težav, neugodnega počutja s prebavo, ki gre popolnoma lepo v ciklih, edino krvi ni.

Po vašem opisu da če je kakšen izrastek v člrevesju je najprej voda, potem še blato, je to čisto drugače. Najprej imam trdo, potem pa še drisko, kot bi mi vso vsebino črev (pripravljeno in ne) potegnilo na plano. Žal se napenjanje in neugodni občutki kmalu vrnejo.

Zdravorazumsko se mi zdi, da je moteno gibanje peristaltike. Včasih je tiho, potem pa znori. Ali motnja peristaltike tudi povzroča lahko vetrove?

Me res zanima, koliko dolgo lahko človek živi s takimi simptomi, preden se mu naredi kaj res hudega.

Pozdrav

Miha

Spoštovani!

Notranji hjemeroidi so tam nekje do 5 cm globine.

Bolečine, ki jih imate – zlasti ponoči, so lahko t.i. temezmi, ko se črevo krč, kot za izpraznjenje, vendar v njem ni vsebine, ki bi jo iztisnilo na plano.

Zaradi problemov v zadnjiko naj bi ostalo gibanej črevesa ne bilo moteno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani!

Razumem vaše probleme, ki motijo kakovost življenja, vendar vam to ne ogroža zdravja ali življenja več kot slabo počutje. Napenjanje in vetrovi sodijo lahko k temu stanju.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Da zaključim… Nekako si moram ustvariti mejo, do katere me čudni simptomi, ki se mi dogajajo (danes recimo mi je bilo slabo, boli me zgoraj desno v predelu jeter, 4x sem moral na blato, vetrov pa nimam) ne vznemirjajo. Mislite, da si lahko postavim mejo, da me ne skrbi, dokler pri izločanju ni vidne ali nevidne krvi? Je denimo kri pri/v/na blatu tisti mejnik, ko je zadeva lahko resna in zahteva obravnavo? Drugače vprašano: Je lahko zadeva resna tudi brez krvi? Razmišljam, da bi si postavil tako mejo v glavi… Pa bo kar bo.

Miha

Spoštovani!

Osebno prepričanje in “meje” so pomembne pri doživljanju znakov, ki jih opazimo pri sebi. Glede na dosedanje izkušnje ne dvomim, da ne bi uspeli najti pravo mero ne prevelike zaskrbljenosti zaradi različnih težav in dovolj pozornosti za spremembe, ki odstopajo od običajnih znakov ali počutja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Že nekaj časa se nisem oglasil. Simptomi so še, enkrat me boli želodec, redkeje me je zadnje mesece prekomerno sililo na blato.

Zdaj se mi pa spet dogaja nekaj, kar se mi v taki obliki še ni, zato vas spet prosim za nasvet…

Pred 7 dnevi me je začelo bolj pogosto tiščati na blato. Šel sem nekajkrat na dan po malo, na blatu je bila sluz svetle barve. Tako je bilo nekaj dni, hkrati me je bolelo in zvijalo preden sem šel na blato pol ure in več (odtod verjetno tudi sluz), potem se je pred 2 dnevi umirilo, ni me več bolelo in zvijalo, dva dni nisem šel na WC in danes ko sem šel, je bilo blato napol trdo, ampak ovito s sluzjo (skoraj posušeno) svetlejše do rjave barve. Razen pred odvajanjem me včeraj in danes ni več bolelo.

Zanima me, kaj bi to lahko bilo? Sluz sem že imel tudi prej kdaj, ampak da so na blatu skoraj bele lise od sluzi pa ne. Taka gosta je sluz, kot kakšen smrkelj. Ali je lahko še kaj drugega kot sluz?

Kakšne krvi (kot vedno do zdaj) ni videti. Pa sem vam prisal, da me ne bo spet skrbelo.

Miha

Spoštovani!

Pri kronični vnetni črevesni bolezni je blatu primešana sluz, tj. luščenje želodčen sluznice – pogosto vnete. Za potrditev in predpis ustreznega zdravljenaj, bi bila potrebna kolonoskopija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani

Krvavenje torej ni nujno? Na potrebo grem zaj 1-2x in to zjutraj, prej pa me bolj zvija kot ponavadi. Sluz ki je na blatu je svetle barve.

Ali lahko tudi razdražljivo črevesje povzroča več sluzi? Kmalu se bom selil in sem pod precejšnjim stresom. Iz sluzi same se pa ne da ugotoviti ali gre za kronično vnetje ali ne?

Da ne pozabim povedati: Blato je pri odvajanju zelo neenakomerno. Najprej je trše kot bi bilo sestavljeno iz krogljic, tam je tudi sluz. Proti koncu izločanja je pa mehko in konsistentno in tudi svetlejše.

Vaš Miha

Spoštovani!

Te dodatne infroamcije bolj kažejo na nervozn očrevo. S pregledom sluzi se ne da potrditi diganoze. Poterben je nepsoredni pregled sluznice s kolonoskopijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

tudi meni je bilo že pred časom ugotovljeno nervozno črevo. Občasno se mi pojavlja driska z zaprtjem. Oz. blato je trdo ali normalno na začetku, nato pa priteče zelo tekoča driska (to se sicer ne dogaja ravno pogosto 1x na 2 meseca npr.). Moram povedat, da imam pred tem občutek da v črevesju da bo driska, zato me predvsem preseneti tisto trdo blato na začetku. Sicer imam ponavadi normalno blato ali pa tudi trdo, kjer se občasno na koncu pojavi mehkejše blato, svetlejše barve. Ali je to normalno za nervozno črevo, ali naj grem ponovno na pregled?

Spoštovani! Še enkrat kopiram moje vprašanje ker zgleda, da ga niste dobili.

tudi meni je bilo že pred časom ugotovljeno nervozno črevo. Občasno se mi pojavlja driska z zaprtjem. Oz. blato je trdo ali normalno na začetku, nato pa priteče zelo tekoča driska (to se sicer ne dogaja ravno pogosto 1x na 2 meseca npr.). Moram povedat, da imam pred tem občutek da v črevesju da bo driska, zato me predvsem preseneti tisto trdo blato na začetku. Sicer imam ponavadi normalno blato ali pa tudi trdo, kjer se občasno na koncu pojavi mehkejše blato, svetlejše barve. Ali je to normalno za nervozno črevo, ali naj grem ponovno na pregled?

New Report

Close