Zaprtje – alergija za Tanč
Zaprtje – alergija (za Tanč in ostale)
Lepo pozdravljene in hvala za vse napisano na tem forumu, ki mi je v veliko pomoč. Pred dobrim mesecem smo izvedeli, da ima naš 3,5 –letni sin alergijo na mleko in jajčni beljak. Nikoli ni imel nobenih težav s kožo, pač pa so se tik pred rojstvom sestrice in ob navajanju na kahlico začele naše velike težave z zadrževanjem blata, ki trajajo že 9 mesecev. Prej je blato redno odvajal in z zaprtostjo ni bilo težav. Izvidi krvi so pokazali omenjeno alergijo (Ige 280). Seveda smo takoj začeli z dieto. Ob vsem pa imam veliko pomislekov, saj sem prepričana, da so sinove težave psihološke narave. Poleg tega sploh ne vemo, katero hrano poleg obvezne nujno izločiti (mislim na skrite alergene), saj nima nikoli izpuščajev. Skrbi me, da mu bomo naredili več škode kot koristi. Sin že tako kaže zaostanek v rasti, pri 3,5 letih je velik le 92 cm. Ogromno ur sem že brskala po forumih in izvedela res veliko koristnih informacij, a na tak primer še nisem naletela. Mož, ki je večni optimist, me prepričuje, da je to stanje samo prehodno, saj je bil sin zadnje mesece zelo neješč in je užival pretežno mleko in mlečne izdelke, ki so mu po njegovem laičnem mnenju „zakisale“ prebavila in je bil zato test pozitiven.
Mogoče bi mi vi, draga Tanč, lahko dali kakšen spodbuden nasvet, saj sem precej zaskrbljena. Vesela pa bom tudi vseh drugih mnenj. Že vnaprej hvala.
Lp, Lili
Pozdravljeni, Liliii,
seveda je sovpadanje rojstva sestrice in težav s kakanjem zelo prikladno, da se poveže. Res je tudi, da lahko tudi alergije spravimo v okvir psihosomatskih bolezni. Vendar ima vaš fantek res povišane spec. IgE in ima tudi težave (pač s prebavili in ne s kožo). Jaz bi se vsekakor držala predpisane diete (tudi alternativa bo svetovala isto-izogibanje alergenu). Poglejte pod “ukrepi pri alergijah-mleko in jajce”.
“Zakisanost” prebavil (ta izraz v uradni medicini ne obstaja) in tvorba protiteles proti kravjemu mleku pač nimata skupnega imenovalca. Kolikor sem prebirala te alternativne diagnoze, se mi zdi, da zakisanost razlagajo drugače. Pa kakorkoli, zakisanost ne bi povzročila, da se začnejo tvoriti specifična protitelesa razreda E, ki so značilna SAMO za alergijo.
Dobro pomislite, če ni imel fantek v zgod.otroškem obdobju res nikakršnih težav (polivanje, bruhanje, zaprtje ali mehko blato s sluzjo, krvave nitke, slabše uspevanje, gastroezofagealni refluks, dihalne premore med spanjem s “hrkanjem”), ki bi kazale na neprepoznano alergijo že v dojenčkovem obdobju.
Vsekakor, jaz bi se diete držala.
lp
Tanč