Zaostanek v rasti, neješčost, celiakija
Že 12 dan po porodu sva s sinom pristala v bolnici, ker je bil pol kg lažji kot pri porodu. Ni hotel jesti pri meni, zavračal je stekleničko, hrano smo z žličko vlivali vanj in pri tem zapirali nos.
Kasneje je odklanjal testenine, kruh, pecivo, sladkarije, sir, meso….., jedel bi le solato zelenjavo in jogurt. Nobenih vidnih znakov alergije, čista koža, razen refluksa in hipospadije zdrav. Borba pri vsakem obroku, jedel celo večnost.
Zaostanek v rasti se je začel v prvih razredih osnovne šole, kar naprej utrujen.
Leta 2000 je dr. Furlanova postavila diagnozo latentna celiakija. Dieta brez glutena, govedine.Še v drugem letniku višina 147 cm in dve leti skoraj nič prirastka. Rastni hormon skoraj normalno.
Na BICOMU so pred dvemi leti odkrili, da ima težave s sladkorjem in kvasom ter še množico drugih stvari. Ko smo sladkor in kvas izločili iz prehrane je začel rasti, pridobivati težo in ima večji apetit. Sedaj kot maturant meri 162 cm, ima hujšo osteoporozo kot posledico celiakije in alergično reagira na razne vonje, cvetni prah in predvsem cigaretni dim.
Zakaj to pišem? Instiktivno je odklanjal hrano, ki je ni prenašal. Popustila sem prepričanju in navadam okolice ( za malico se je kruh) in verjela zdravnikom, da je vse v redu, čeprav so že pri hčerki sumili na celiakijo, a pred četrt stoletja ni bilo testov. Mlade mamice vztrajajte, verjemite otroku in vase in iščite pomoč zanj. O njem veste ravno ve največ. Lep pozdrav.
Ja, res je. Premalo se zanašamo na svoje instinkte in otroške odzive. Moj ima intoleranco na laktozo. Star je dve leti in recimo če poizkušam sama doma narediti provokacijo, da vidim ali se je kaj izboljšalo mu recimo skuham mlečni riž z dodatkom kravjega mleka. In frajer tudi ust ne odpre, kot da ve da sem ga naredila na kravjem mleku.- In vedno je tako, tudi če mu dam pecivo v katerem je mleko. Kot da ima nek 17 čut.