Najdi forum

ZANOSITEV

Spoštovani dr. Pušenjak!
Vsak dan preberem kaj je novega na vašem forumu. Tako sem izvedela že veliko novih in koristnih stvari. Vseeno pa bi imela tudi jaz vprašanje za vas.
Stara sem 30 let. Že 5 let se z možem trudiva, da bi zanosila (oz. donosila).
Leta 1997, po 2 letih “poizkušanja”, se je moja ginekologinja odločila, da je treba moža poslati na test sperme. Diagnoza je bila: normospermija. Nato je poslala še mene na HSG – diagnoza je bila, da slike niso čisto jasne in da se ne da z gotovostjo trditi, da so jajčniki prehodni. Zato me je poslala še na laparoskopijo, kjer so ugotovili, da imam jajčnika tipa PCO, posebno levi jajčnik. Jajcevodi so prehodni, brez zastoja modrila. Nato sem dobila Klomifen. Najprej po 1 tableto na mesec, nato po 2 in po 3, nazadnje po 4. Vse mesece je ginekologinja spremljala ovulacijo na ultrazvoku. Nato sem imela premor v jemanju Klomifena in takrat sem zanosila. Nosečnost se je končala s spontanim splavom v 13. tednu. Nato sem spet jemala Klomifen in julija lani spet zanosila. Tudi ta nosečnost se je končala s spontanim splavom oz. odmrtjem plodu (blighted) v 9. tednu.
Zaradi dveh neuspešnih nosečnosti, naju je z možem ginekologinja poslala na genetsko preiskavo. Pri obeh je bilo ugotovljeno, da je kariotip normalen in da vzrok neuspešnih nosečnosti ostaja nepoznan.
Zdaj spet jemljem Klomifen in “poskušam”, vendar zaenkrat brez uspeha.
V vaših odgovorih sem brala, da se za podporo nosečnosti do 14. tedna daje Dabroston. Mislite, da bi bilo to zame ali obstajajo še kakšna druga zdravila?
Kakšna pa je razlika med Klomidom in Klomifenom?
Kakšna je po vašem mnenju možnost, da bi donosila?
Ginekologinja možnost umetne oploditve zavrača, ker pravi, da če sem 2 x zanosila, bom gotovo še.
Kakšno je vaše mnenje?

Zahvaljujem se vam, da ste si vzeli čas, za moje dolgo pisanje in najlepša hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav,
Nataša

Draga Nataša,

res je, po “klomifenski” zanositvi je v prvih tednih bolj varno dajati progesteron (recimo Dabroston), tako, da to pri vas ne bi bilo brez smisla. Splav pri 13 tednih pa vendar govori proti temu, da je bilo krivo pomanjkanje tega hormona razen, če je bil splav pač samo “potrjen pri 13 tednih” plod pa je npr. odmrl že pri 8 tednih???? Po 9. tednu se namreč posteljica že do te mere razvije, da z dodajanjem hormonov ničesar več ne pridobimo. Tisti “blighted oovum” v 9. tednu pa je spet poseben primer, ki nima vzročne zveze s hormoni. Prav mogoče je šlo za “kromosomsko mapako” vendar samo kot posledica smole in bo 3. vse v redu. Lahko pa takoj po “pozitivnem testu” začnete jesti 3×1 tableto Dabrostona in že sedaj seveda 400 mikro G folne kisline dnevno do 12. tedna nosečnosti.

New Report

Close