Zanositev
Pozdravljeni!
Že od vsega žačetka sem imela težave z perilom. Večino meseca sem krvavela, menstruacija pa je bila zelo, zelo močna, vendar neboleča. V ta namen mi je zdravnica predpisala kontracepcijo: Stediril M, ki pa mi namreč ni “prijel” in kljub temu, da sem ga jemala, sem vmes krvavela. Zato mi je predpisala Stediril D in menstruacije so se mi uredile – vse je bilo tako kot mora biti.
Ampak – Stediril D sem jemala celih 9 let neprekinjeno. Vmes sem ga skušala prenehati jemati, vendar brez uspeha – zopet sem vse dni v mesecu krvavela.
Stara sem 27 let in z možem bi si rada ustvarila družino, zato sem lani avgusta prenehala jemati tablete. Od tistega trenutka naprej pa se je zgodilo ravno obratno – menstruacije skoraj nimam, le po kake 3,4 dni v mesecu se mi pojavi rahlo rjavkast izcedek. Bila sem pri zdravnici, ki pravi, da je to povsem normalno!?
Pa je res to normalno? Zakaj me ne da na kakšne preiskave? Kaj pa, če je res kaj narobe?
Pa še nekaj me zanima. Kako dolgo lahko traja, da bom zanosila? Zdravnica mi skozi pravi, da ne smem obupati, da lahko traja zelo dolgo. Mene pa zanima, kje je tista meja, kako dolgo naj čakam?
Zanima me še, kako si naj izračunam najbolj plodne dneve, če menstruacije sploh nimam? Pa še nekaj: v spodnjem delu križa me od prenehanja jemanja tablet tako boli, da se komaj vstanem iz stola.
Pomagajte mi in mi prosim povejte, kako se naj znebim občutka, da ne bom mogla nikoli zanositi?
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Marjeta.
Draga Marjeta,
Kako dolgo čakamo je odvisno od več stvari. ena od njih je starost. Po 35. letu ne čakamo dalj kot 6 mesecev, čeprav še vedno velja, da zanosljivost na posamezen ciklus ni večja od 25%, kar v letu dni skupaj znese kakih 85% verjetnosti za nosečnost, v dveh letih skupaj pa 90 – 95% pri popolnoma zdravih parih.
Kar zadeva kvaliteto in trajanje karvavitev je res, kar vam pravi vaša ginekologinja, vendar je včasih koristno narediti kakšno preiskavo po nekem času. Lahko si recimo merite bazalno temperaturo in jo vnašate v diagram. Lahko bi se delali ultrazvočni pregledi takoj po menstruaciji in po 14. dnevu ciklusa, da se “vidi” ali vaši jajčniki delajo in kako. Seveda ima za najmanjši vložek še največji uspeh “čakanje”. To je zastonj in kot rečeno deluje v 85% primerov. Marsikaj je možno brez velikih operacij, vendar je za to potrebno imeti čas, ki ga vaša zdravnica mogoče nima in kolikor toliko dober ultrazvočni aparat (poleg znanja, se razume), ali pa vam vsega tega ne more narediti na stroške zavarovanja.
Če niste že zašli v 30. leta potem si vzemite 12 mesecev časa ne da bi pretirano mislili na preiskave. Vmes lahko mož opravi preiskavo semenske tekočine, za kar dobi napotnico pri svojem osebnem zdravniku in če bo vse v redu, se na jesen pripravite na “dialog z vašo zdravnico” o napotitvi na kliniko za diagnostiko neplodnosti pri vas.