Zanositev
Spoštovani,
z možem se ze 11 mesecev trudiva zanositi. Stara sem 25 let. V prvo zanosila takoj, nosecnost bp, menstruacije po porodu redne. Po prvem porodu sem krvavela okrog 8 tednov. Pri 6 tednih po porodu je ginekologinja ugotovila, da mi je v maternici ostal en košček tkiva. Napisala mi je antibiotik. Ker se ta koscek ni izlocil sam, sem imela operativno histeroskopijo, s katero mi je ginek “scistila” maternico. Zanima me, ali je to vnetje lahko posledica tega, da nama sedaj ne uspe zanositi?
najlepša hvala za odgovor
ne vem. Ko bo minilo 12 mesecev prizadevanj, prosite za usmeritev k strokovnjaku za zdravljenje neplodnosti, ta pa vam bo verjetno glede na to, da ste v prvo zanosili brez težav, indiciral HSG (histero salpingo grafijo), s katero se preverja prehodnost jajcevodov. Če je to problem, potem je to najverjetneje res posledica takratnih dogodkov po porodu, če sta jajcevoda prehodna, pa malo verjetno.
zaradi samega zaostalega tkiva ali posega ne pride do zaprtih jajcevodov, jih pa lahko zapre morebitno vnetje (tudi tiho), ki bi utegnilo nastati pred ali po posegu.
Razumem. Pred posegom sem jedla antibiotike, po posegu pa ne. Po posegu sem še en teden krvavela. Nisem pa imela ne vročine in nobenih smrdljivih izcedkov, tudi bolečin ne. Za tiho vnetje pa je verjetno neumnost spraševati po simptomih. Ali obstajajo kakšni dolgoročni simptomi (poleg neprehodnosti jajcevodov)? Hvala.
ne. Edino, kar kasneje bodisi po naključju ali ob preiskavah razlogov za neplodnost lahko”ugotovimo”, sta zamašena jajcevoda
4 mesece po operativni histeroskopiji sem doživljala močne vrtoglavice, zato mi je osebni zdravnik pregledal krvno sliko, ki je pa bila po njegovih besedah odlična. Bi ta krvna slika takrat pokazala na to tiho vnetje? Osebni zdravnik zdravnik je takrat bil mnenja, da so vrtoglavice posledica stresa.
Spoštovani,
če se je zgodilo vnetje, se je takoj po splavu oziroma HSC in takšno vnetje se praviloma sanira samo, če se ga ne zdravi znotraj 2 tednov. Štiri mesece po posegu torej ne gre več pričakovati, da bi se še kaj dalo opaziti na krvni sliki.