ZANIMIVO!
Sama sem stara 30 let, obolela za CP-diplegija spastica, starši so me imeli doma, zdaj sem samostojna oseba v rednem delavnem razmerju 40 ur tedensko. Imam probleme s hrbtenico-bolečine, ( ob obisku IK-invalitske komisije so mi po prvi pritožbi priznali 70% telesno okvaro-sicer ob 80% telesni okvari bi mi država morala plačevati INVALIDNINO. Zato mi je niso priznal! V dohodninski napovedi nimam posebnih olajšav kod oseba s CP, čeprav je moj oče imel to pravico vse do moje zaposlitve. LEPO VAS PROSIM ! Vedite, da mi ni enostavno, od mene pričakujejo v službi 100% udeležbo, delam več kot drugi, da slučajno nebi postala ” odveč” država pa te kljub tvojemu trudu vdari po glavi Zanima me, kaj je glede dohodninske olajšaV za nas naredila ZVEZA SONČEK) ?
Spoštovani,
verjamem, da morate vlagati kar precej več truda v svoje delo, kot bi ga, če opisanih težav ne bi imeli. Da imate službo je kljub vsemu prednost, saj Vam to omogoča normalizacijo in vpetost v okolje, samostojnost in kompetenco. A žal normalizacija ne pomeni le tistega, kar nam ugaja in bi si izbrali sami. Pomeni tudi neprijetne izkušnje in soočanje z nečem, kar doživljamo kot “krivico”. A 100% moramo delati vsi zaposleni, če želimo ohraniti svojo službo, pa marsikomu tudi ni lahko, pa čeprav iz drugih razlogov.
Olajšava pri dohodnini, ki jo jo je imel Vaš oče za Vas, je pač vezana na vzdrževane družinske člane. In ko nekoga ne vzdržujemo več, ta olajšava odpade. Vi ste kot zaposleni v enakem položaju kot vsi ostali in s tega naslova zase ne morate uveljavljati te olajšave. Tu se lahko primerjate le z drugimi osebami z invalidnostjo enake stopnje kot je priznana Vam in v duhu enakopravnosti z vsemi ostalimi dohodninskimi zavezanci. Enostavno pač ne moremo biti bolj enakopravni od enakopravnih.
V preteklem letu je Zveza Sonček sodelovala pri opozarjanju na spremembo olajšave za vzdrževane družinske člane in veseli smo, da je ponovno staršem priznana večja olajšava, ki jim je bila za eno leto odvzeta.
Sprašujem pa se ali ste ob Vašem vprašanju imeli v mislih še kako dodatno in posebno olajšavo kot pobudo?
Lep pozdrav.