Zaminoculcas
Pozdravljeni!
Pred vec kot enim mesecem sem za darilo dobila palmo Zaminoculcas. Vem, da ta rastlina ni zahtevna in da je nikakor ne smes prevec zaliti….odkar sem jo dobila je cel mesec nisem zalila, vendar so ji kljub temu odpadle tri veje…oz. odgnile….Ocitno so jo v tisti cvetlicarni prekomerno zalili….
Mene samo zanima, ce kdo ve, ali se bo ta rastlina sploh se opomogla??? Ali ima kdo kaksen nasvet kaj naj naredim?
Zamenjala sem tudi zgornjo plast zemlje po tretjem tednu, vendar ni nic boljse!
Hvala!
Lep pozdrav!
Za to palmo še sicer nisem slišala (tudi na internetu ni nič pod tem imenom), toda če gre za običajno palmo z nemesnatimi listi je en mesec suše občutno preveč.
Tudi če na listku z navodili piše, da jo je treba malo zalivati, to samo pomeni da jo je treba zaliti ko se zemlja osuši. Je pa to zelo odvisno od prostora v katerem imate palmo. Če je hladno potem bo čas med zalivanji občutno daljši kot v toplem prostoru, toda tudi v tem primeru ne bo cel mesec.
Če pa vaša palma ni palma, ampak spada med sočnice (zadebeljeni listi, deblo ali korenine) pa z nezalivanjem ni nič narobe. Jaz bi jo v vsakem primeru takoj dobro zalila, potem pa poskusila najti nekaj več informacij. Vsekakor preverite ime in poskusite najti nekaj več o njej na internetu.
Lep pozdrav
Živjo,
mislim, da vem za katero rastlino gre. Jaz jo poznam pod imenom “zamija”, kar nekako ustreza tvojemu latinskemu. Stebla so polna simerično razporejenih listov, rastejo pa iz gomolja. Sama jo zalivam na en teden – deset dni, takrat ko vse rože, prilagodim le količino vode, ker so tudi meni rekli, da rajši manj kot preveč vode. Nasveta za tvojo nesrečnico pa ti ne morem dati. Srečno!
LP, Alenka
Zamija ali zaminoculcas potrebuje zelo!!!!! malo vode.Če so listi odpadli rumeni potem je bila preveč zalita. Svetujem ti da jo odstraniš iz lončka in ko bo lep somčen dan jo položi na sonce tako da izsušiš korenine in zemljo , dan dva bo dovolj, samo ponoči jo spravi na toplo.Ko bo zemlja suha jo postavi v glinen lonček, ker tudi sam popije veliko vlage in jo zalivaj na 7-10 dni zelo malo, ker posušiti se skoraj ne more.Lahko jo imaš tudi na bolj odmaknjenem prostoru, kjer ni toliko svetlobe, samo pazi da se ne dotika stene, omar in da ko hodiš mimo se je ne dotakneš, ker jo takoj poškoduješ. LP
Ta rožica ima res rada mir. Meni uspeva že kake 6 mesecev. Držim se navodil o zalivanju, ki mi jih je dal cvetličar. 1 dcl vode na 7-10 dni. Lonček je majhen premer cca 15 cm, rastlina pa veliiiiika. Zaenkrat se dobro drži. Sem jo pa prvič kar malo predolgo žejala in je počasi spustila te svoje dolge veje, po zalivanju pa jih je v 24 urah postavila pokonci. Zanimiva rastlina…,sploh v tistem svojem temnem kotu. Me prav veseli, da sem končno prišla do rastline, ki ni “prilepljena” na okensko šipo.
LP
EvaK
Živjo,
imam kakih 6 zamij, 5 zelo velikih, že kaki dve leti (od začetka, ko so se pri nas pojavile). Glede na to, da jih imajo v vseh bankah, je očitno, da zahtevne res niso. Meni je bilo rečeno, da naj jo enkrat na 14 dni zalijem, bolj malo. Kakršnokoli pretiravanje z zalivanjem je usodno. V skrajnem primeru (če se bo stanje slabšalo), ji poreži preostale liste (čisto pri zemlji, pod zadebeljitvijo) in daj v vodo, da bodo pognale korenine, ko bodo le te konkretne, pa posadi v zemljo, morda zmešano s tistimi koščki lubja, ki se uporabljajo tudi za orhideje, pa za prekrivanje zemlje. Ti koščki naj ne bodo po vrhu zemlje, ampak zmešani z njo. Jaz jih imam vse na bolj temnem koncu stanovanja, skoraj vse se tudi dotikajo stene, nabavila sem jih, ker so nezahtevne, kar se zalivanja tiče (ker me dostikrat ni doma po 14 dni). Pravo ime je pa Zamioculcas. LP