Najdi forum

zamenjava zdravila

Pri artrozi kolka sem jemala enkrat tedensko VIOXX, zdaj pa CELEBREX, ki je manj ucinkovit. Kako je z MOVALISOM ob istocasnem jemanju ASPIRINA protect 100?
Zanima me tudi, kdaj bo v lekarnah CONDROIN,

Zahvaljujem se za pojasnilo.

Spoštovana gospa Lucija !
Žal je bila zamenjava zdravila VIOXX z drugim zdravilom nujna, zaradi pojava neželenih učinkov.
Glede sočasnega jemanja zdravil Aspirina in Movalisa pa naslednje. Nikakor ni priporočjivo jemati obeh zdravil hkrati.
Aspirin sodi v skupino nesteroidnih antirevmatikov (poleg ostalega delovanja) kot tudi zdravilo Movalis. Slaba lastnost Aspirina je, da poveča tveganje nastanka razjed v prebavilih. Obenem pa poveča delovanje drugega nesteroidnega protivnetnega zdravila, ki je v Vašem primeru Movalis.
Zdravilo Movalis je nesteroidni protivnetni antirevmatik pri katerem je zelo nevarno prekoračiti predpisan odmerek, ker tudi to zdravilo lahko povzroči razjede v prebavilih in prikrite krvavitve v njih. Zato sočasno jemanje več nesteroidnih zdravil (v Vašem primeru Aspirina in Movalisa) lahko poveča tveganje nastanka razjed. Poleg tega pa je možna tudi navzkrižna občutljivost na acetilsalicilno kislino, ki je učinkovina Aspirina.
Lepo Vas pozdravljam in Vam želim čim hitrejše okrevanje in manj bolečin !

Dovolite se dodatno vprasanje glede socasnega jemanja Celebrexa (jemljem ga na 5-6 dni) in Aspirina 100 Protect (menda preventivno).
Movalis z Aspirinom pa jemlje moja znanka, ki sem ji sporocila vas odgovor.

Hvala za vaso podrobno razlago.

Dovolite se dodatno vprasanje glede socasnega jemanja Celebrexa (jemljem ga na 5-6 dni) in Aspirina 100 Protect (menda preventivno).
Movalis z Aspirinom pa jemlje moja znanka, ki sem ji sporocila vas odgovor.

Hvala za vaso podrobno razlago.

Spoštovana gospa Lucija !
Zdravilo Celebrex je tudi nesteroidni antirevmatik, vendar je mehanizem njegovega delovanja drugačen. Kljub temu, da znižuje nivo prostaglandinov (snovi, zaradi katerih občutite bolečine), jih ne zmanjšuje v toliki meri, da bi bila zmanjšana zaščita želodčne sluznice. Zato navodilo za uporabo tega zdravila tudi navaja, da se sme jemati Aspirin v manjših dozah. Navedena količina je sicer 75 mg, najmanjša doza pri nas pa je kolikor vem 100 mg. Torej jemljete ga lahko, saj ste tako pod nadzorom zdravnika, vendar se opazujte, ker tudi navodilo opozarja na previdnost pri bolnikih, ki že imajo ulkus ali kakšno drugo vnetje v prebavilih.
Upam, da ne boste imeli težav. Lep pozdrav!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close