zamenjava zdravila
Spoštovani,
na zadnjem pregledu 4letne hčerke na ORL oddelku je bil ugotovljen timpanogram B. V zadnjem letu in pol smo imeli nekajkrat A, nekajkrat B, ADG je kazal do 15db izgube ali pa nič (po mojih opažanjih precej odvisno od tega, kako oddaljen je bil kak prehlad od pregleda).
Z zdravnikom sva se dogovorila, da zaradi slabšega timpanograma in stanja v ušesu ponovno začnemo uporabljati Nasonex spray. Ko pa sem prejela izvid in recept, pa je predpisal Maxitrol kapljice. V izvidu je navedena doza 3x dnevno 2 kapljici, na receptu 3×3 v vsako nosnico. Ker takoj po prejemu izvida nisem opazila teh razlik tako v dogovoru kot v dozi, sem se napotila naslednji dan nazaj po razlago. Istega zdravnika ni bilo na razpolago, z drugim nisem mogla govoriti, sestra me je odpravila z napotkom, naj se držim recepta.
Zanima me, ali je Maxitrol ustrezen nadomestek za Nasonex (da ne gre slučajno za pomoto in ji ne bi dajala napačne snovi – namreč na embalaži piše da so to kapljice za oko?!)? In kaka doza je pravilnejša?
Ali lahko poleg 2-3x dnevnega izdatnega izpiranja s fiziološko storim še kaj za izboljšanje stanja?
Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani!
Maxitrol ni nadomestek za Nasonex. Maxitrol so kapljice za oko, ki pa se uporablja tudi za nos ali za uho pri vnetjih ali kakšni vnetni oteklini. V tem smislu vam ne more narediti škodo, seveda to ne pomeni da lahko uporabljamo nepotrebno. Nasonex in tudi Maxitrol lahjko zmanjšata oteklino sluznice v nosu in posredno tudi v prezračevalni cevi za uho. Maxitrol ima tudi antibiotik noter, kar pa ni v Nasonexu (ta je bolj mišljen za alergijo in zedebeljeno sluznico). Doze za Maxitrol za nos je 3-4 krat 2-3 kapljici (torej ni narobe če daste 3×3 ali 3×2).
Glede na relativno majhno izgubo sluha in glede na to, da se vse to spreminja, menim, da ni hujše okvare, poiskusite z Maxitrolom ali Nasonexom, redno naj čisti nos, naj čim več diha na nos.
LP IB.