Malo sem zmedena in ne vem več kam naj se obrnem.
Želela sem pridobiti drugo mnenje, vendar so mi na ZZZS povedali, da je drugo mnenje samoplačniško, lahko pa kadarkoli zamenjam ginekologa če s tem nisem zadovoljna. Ker sem študentka, sem se odločila, da izberem ginekologa v kraju svojega študija.
Vendar me je sestra ginekologinje kjer sem se želela naročiti “prijaznO” zavrnila, češ da v primeru, da sem bila na pregledu pred manj kot 3 leti, mi ne pripada ginekološki pregled (razen v primeru da si ga plačam sama ali počakam 3 leta).
Kakšne so zdaj tu pravice? Saj menda nočem na ginekološki pregled nekam drugam, ker bi bila zadovoljna s svojo ginekologinjo?! Ali ker bi bilo z menoj vse ok…
Žalostno je,da pripada ženskam ginekološki pregled na vsake tri leta.
Zame je to nerazumljivo in skrajno neodgovorno vendar tako je .Državne institucije tako ali tako gledajo samo skozi finance.Žena hodi samoplačniško na leto in pol,kar pa priporočam tudi vam.
Zdravje je največja dobrina,katero imamo.
Veliko zdravja in lepo pozdravljeni!
Bruno Šneberger
Točno tako, na pregled lahko greš oz.te je ginekolog dolžan vzeti vsakič, ko čutiš, da je kaj narobe.
Vsaka tri leta pa ti pripada PAP bris, pod pogojem, da so izvidi dobri. Če ne, se tudi brisi ponavljajo bolj pogosto.
http://www.zzzs.si/
PRAVILA OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA – NEURADNO PREČIŠČENO BESEDILO
Preventivne storitve, ki jih zavarovane osebe uveljavljajo pri izvajalcih osnovne dejavnosti, so pri:
3. ženskah:
– pregledi in nasveti za načrtovanje družine, za rabo kontracepcije, proti spolno prenosnim okužbam in posledični neplodnosti;
– kontracepcijska sredstva;
– do 10 sistematičnih pregledov v nosečnosti in dve ultrazvočni preiskavi;
– odkrivanje nosilk HBs antigena, okuženih s toksoplazmozo in sifilisom;
– en obisk pri nosečnici v drugi polovici nosečnosti;
– zdravniški pregled 6 tednov po porodu ali 3 tedne po spontani ali umetni prekinitvi nosečnosti;
– desenzibilizacija Rh negativnih žensk z gamaglobulini po porodu ali prekinitvi nosečnosti;
– indirektni Coombsov test pri vsaki nosečnici in Rh desenzibilizacija v 28. tednu nosečnosti;
– pregled za zgodnje odkrivanje raka vratu maternice enkrat na tri leta pri ženskah, starih med 20. in 75. letom, če sta dva izvida testa PAP v obdobju enega leta negativna;
– klinični pregledi dojk enkrat na tri leta pri ženskah med 20. in 50. letom in enkrat na dve leti pri ženskah po 50. letu starosti;
– amniocenteza in kariotipizacija pri pozitivnem testu merjenja nuhalne svetline ali trojnega hormonskega testa, ki ga je plačala nosečnica sama, pri nosečnicah mlajših od 35 let;
– merjenje nuhalne svetline ali trojni hormonski test pri nosečnicah, starih med 35. in 37. letom ter v primerih, če je ta pozitiven, tudi amniocenteza in kariotipizacija;
– horionska biopsija ali amniocenteza za kariotipizacijo pri nosečnicah, starih nad 37 let;
– svetovalni preventivni patronažni obisk za ženske, ki se po treh letih ne odzovejo vabilu na preventivni pregled (27.10. 2002);
– prvo svetovanje in predpisovanje hormonskih nadomestnih preparatov pri ženskah brez kroničnih bolezni;
– mamografija enkrat na dve leti pri ženskah po 50. letu starosti in enkrat letno pri ženskah, ki jemljejo homonske nadomestne preparate več kot 5 let;
– ultrazvočna ocena debeline endometrije enkrat letno pri ženskah, ki kontinuirano jemljejo hormonske nadomestne preparate;