Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamazeno uho ob virozi(?) in IVF postopek

Zamazeno uho ob virozi(?) in IVF postopek

Pozdravljeni,

V nedeljo, pred 10 dnevi sem zbolela. Popoldne sem zaspala in se zbudila z zamasenim desnim usesom. Uho se mi nikakor ne odmasi. Na urgenci so mi rekli rekli, da ni vneto. Notri se mi nekaj pretaka, ne izenacim pritiska, poka, ko se ulezem, cutim velik pritisk v glavi in obeh usesih. Kot da bo vse pocilo. Na desno uho slisim dolocene popacene tone na televiziji(glasba). Levo uho pa ni zamaseno, je pa obcutljivo na zvoke. Npr, ko odprem vodo, me moti, ali ce je kaj prevec glasno. Me zivcira, ker ni nic bolje. Osebni zdravnik mi je na daljavo napisal, naj si kupim Sinupret, vec dni sem si v nos spricala tudi Olynth, spiram s fiziolosko razstopino, delala sem inhalacije(zdaj ne vec, ker sem brala, da niso ok). Skrbi me, ce se bo popravilo. Ves ta cas sem tudi na hormonski terapiji v postopku IVF. Zanima me, ali si lahko s hormoni se kaj dodatno skodujem in kaj naj naredim. Ce slucajno zanosim, kaj pa potem, ce usesi ne bosta ok? Verjetno takrat ne smem jemati zdravil. Bi morda morala dobiti antibiotike? Potem raje čimprej, preden imam prenos zarodka. Sem obupana, prosim za kaksen nasvet.  Hvala in lp.

Pozdravljeni,

zelo lepo in natančno ste opisali simptome zamašenosti Evstahijevih tub in kako to še vpliva na koncentracijo. Sprva gre za podtlak, bobnič je potegnjen na noter; včasih se zrak ujame v srednje uho, bobnič se izboči na ven; nabira se tekočina v srednjem ušesu in pomnožijo se žleze, ki izločajo večjo količino sluzi.

Dekogestivne kapljice (Olynth) lahko uporabljate 7 dni. Če še ni bolje, priporočamo nosni glukokortikoid več tednov do mesecev, saj se tudi izliv v srednjem ušesu toliko časa zdravi. Vaši IVF postopki niso ovira za jemanje tega zdravila. Antibiotiki niso potrebni. Tudi v nosečnosti je dovoljeno jemanje novejših nosnih glukokortikoidov, ki nimajo sistemske biorazpoložljivosti, nosečnica pa ima simptome.

Spolni nosečnostni hormoni dodatno zadebelijo sluznico. Kar 40% nosečnic ima nosečniški hormonski rinitis.

Upam, da ste že bolje!

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close