Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamašeno uho in IVF postopek

Zamašeno uho in IVF postopek

Pozdravljeni,

pred 10 dnevi sem zbolela (močno boleče bezgavke, slabo počutje). Zamašilo se mi je desno uho. Še vedno je zamašeno, notri mi poka, sploh, če nagnem glavo naprej se mi še bolj zamaši, ne morem izenačiti pritiska, moti me. Tudi sicer imam glavobole, pritiskanje na obraz, bolel me je zob in dlesen (zobozdravnik je rekel, da je verjetno od sinusa, ker imam koreninske kanale, ki segajo v sinus). Tudi drugo uho je občutljivo, predvsem na zvok – motijo me šumi (npr., če odprem vodo, če je kaj preglasno itd), mislim pa da zamašeno ni. Me zadeva skrbi, ker sem ves ta čas tudi na hormonskih injekcijah (Gonal-f in Orgalutran), saj sem v postopku IVF. Ali si lahko kaj škodujem – sistemskemu zdravju? Nos sem precej izpirala s fiziološko tekočino, jemljem Sinupret Exera, pa za odpornost različne zadeve, tudi inhalirala sem neke kapljice o A. Vogla. Pogledali so me pred začetkom postopka IVF na urgenci in tam mi niso vzeli krvi, samo uho mi je pogledala in rekla, da ni zamašeno in da ni potreben antibiotik ter da lahko začnem s postopkom. Glede na to, da je od tega sedaj že 9 dni, se sprašujem, kaj narediti. Sem obupana, me skrbi, če bom rabila kakšne kapljice za nos ali kakšna druga zdravila – kaj če zanosim? Kolikor berem se te zadeve z ušesi lahko vlečejo več mesecev. Lepo prosim za kakšen nasvet, ker sem v stresu zaradi tega. Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

zelo lepo in natančno ste opisali simptome zamašenosti Evstahijevih tub in kako to še vpliva na koncentracijo. Sprva gre za podtlak, bobnič je potegnjen na noter; včasih se zrak ujame v srednje uho, bobnič se izboči na ven; nabira se tekočina v srednjem ušesu in pomnožijo se žleze, ki izločajo večjo količino sluzi. Vzrok je virusna okužba zgornjih dihal, dodatno pa spolni nosečnostni hormoni dodatno zadebelijo sluznico. Kar 40% nosečnic ima nosečniški hormonski rinitis. Iz enakih razlogov je zadebeljena sluznica v čeljustnem sinusu in v nejm zastaja sluz, pritiska na zobne korenine, kar posledično boli. Verjetnost bakterijske superinfekcije v sinusu je večja pri nosečnicah ali pri vas zaradi hormonov pred IVF.


Antibiotiki nekoliko zmanjšajo količino goste sluzi, vendar ne morejo te sluzi povsem odpraviti. Običajno traja več tednov do mesecev, da se sluz odstrani iz srednjega ušesa. 

Dekogestivne kapljice (Olynth) lahko uporabljate 7 dni. Če še ni bolje, priporočamo nosni glukokortikoid več tednov do mesecev, saj se tudi izliv v srednjem ušesu toliko časa zdravi. Vaši IVF postopki niso ovira za jemanje tega zdravila. Tudi v nosečnosti je dovoljeno jemanje novejših nosnih glukokortikoidov, ki nimajo sistemske biorazpoložljivosti, nosečnica pa ima simptome.

 

Upam, da ste že bolje!

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close