Zamašena (ne vneta) ušesa
Lep pozdrav!
Moj mlajši sin ima 13 mesecev, od septembra dalje je njegov starejši bratec v vrtcu in mu tako domov prinaša bacile in viruse.Pri mlajšem se te viroze kažejo v konstantnem izcedku iz nosa in zamašenih ušesih-nikoli pa ni dobil vročine ali bil brezvoljen, bolan otrok.Vedno je zgledalo vse normalno razen malo šmrkanja.
Šli smo preventivno na orl in so mu zaradi zamašenih ušes luknjali bobnič, po brisu sodeč je bila bakterija in je dobil antibiotik.Svetovali so operacijo žrelnice, vendar se je kasneje na pregledu izkazalo, da ima ušesa v redu (žal nimam tukaj izvidov, da bi prepisala) in naj bi se počakalo.Ampak pediatrinja vseeno pravi, da ušesa niso videt niti vneta niti čisto v redu.
Zanima me, v katerih primerih priporočate operacijo žrelnice, kdaj operacijo tudi mandljev in kdaj vstavljanje cevk?Ker če mora to vse naredit bi jaz to rada vse v eni rundi, ne pa da prenaša 3 narkoze.
NAjlepša hvala že vnaprej,
Bergica
Spoštovana!
V tej starosti je pmembno, da se nos redno čisti s fiziološko raztopino po kapljicah, da bi optrok dihal skozi nos. Če se zaradi neprehodnosti nosu nabere sluz v srednjem ušesu (otrok slabše sliši), potem priporočamo luknjanje bobničev in če se sluzi veliko, vstavitev čevčic. Istočasno pa se odstrani zaradi vsega tega še žrelnica, ki moti normalno prezračevanje ušes. nebnice operiramo pri gnojnih angin. vse te operacije pa delamo ponavadi po 2 letu starosti. Ali in kaj je potrebno, pa vam mora zdravnik povedati pri in po pregledu.
LP. drIB.