Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamašen (vedno) LEV del nosu … ter težave z LEVIM ušesom

Zamašen (vedno) LEV del nosu … ter težave z LEVIM ušesom

Pozdravljeni,

že celo življenje imam tezave z dihanjem skozi nos. Pred 1 letom pa sem imel operacijo/popravek deviacije v DESNI nosnici, ki je zdaj “normalno” prehodna, medtem ko je LEVA, od evolucije dana nosnica še vedno premalo prehodna (v vodoravnem položaju je še slabše).

Celo leto sem po navodilih nos vlažil s fiziološko raztopino, 2 meseca (2x na dan) tudi vpihoval Avamys. Operil sem pa uporabil le tocno dvakrat.

S 24-urno pH-metrijo imam potrjen GERB oz. refluks, zaradi česar jemljem Nolpazo oz. Acipan. Po nasvetu osebne zdravnice trenutno jemljem samo Acipan (Avamys pa ne več), da bi tako ugotovil ali je izvor težav z nosom kar GERB. A po 2 tednih ta metoda ne kaže vidnega izboljšanja, pa tudi že prej sem imel mesečno kuro z Nolpazo (in ni bilo vidnega izboljšanja).

[hr]
Simptomi, ki jih laično opažam:
– na LEVI strani ne morem izenačiti pritiska oz. odpreti Evstahijeve cevi (to mi uspe, če tik pred tem v nos nalijem nekaj fiziološke raztopine, vendar se potem, ob izenačevanju pritiska, v LEVEM ušesu pojavi močna bolečina)
– v LEVEM ušesu občasen ‘tinnitus’ (slišim srčni pulz?), pogosto v vodoravnem položaju
– občutek, da je LEVO uho malce zamašeno in nanj slabše slišim (čeprav je bil ADG test b.p.), zato že nekaj dni uporabljam (na telesno temperaturo segreto) parafinsko olje
– ob močnejšem izpihovanju nosu se pojavi tudi nekakšno “plapolanje” (“flapping”) na LEVI strani v nosu
– ob plitvem dihanju (ali zadrževanju diha) se prehodnost nosu izboljša
ob fizičnem naporu/rekreaciji se mi ulije “voda” (tanek in prozoren izcedek) iz nosu in moram ves čas izpihovati nos na robu igrišča, sicer lovim sapo “kot da bi bil astmatik” (predvsem na začetku, ko se telesna temperatura še viša) … mislim da je po prenehanju jemanja Avamys boljše, a še vedno slabo in neprijetno
občutek povečanega pritiska v (maksilarnem?) sinusu na LEVI strani
– ne vem ali bi sluz oz. “občutek cmoka” v grlu pripisal GERBu ali zatekanju iz nosu (postnasal drip) … občutek “cmoka” v grlu se premalo spremeni, če jemljem (ali ne jemljem) Nolpaze, da bi lahko zagotovo rekel. Bi endoskopska preiskava v nosu to pokazala?
– na kratko bi sluznico opisal kot (relativno) “suho” in “nabreklo” (predvsem LEVO stran)
[hr]

V budnem stanju me neprehodnost ne moti (zelo), jezi me pa, da zaradi tega slabše spim. Bom seveda prosil osebno zdravnico za ponovni pregled (tokrat leve strani), vendar bi bil hvaležen za vaše mnenje.

PS. Nolpaza ter Acipan sta zagotovo enakovredna oz. zamenljiva (kot so mi dejali v lekarni, ko jim je zmanjkalo Nolpaze)?

Vse vaše težave so tipično povezane z slabo prehodno levo stranjo nosu. Vsekakor vam priporočam pregled pri ORL specialistu.
lp.

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni, se vedno dela tezave le LEVA stran nosu. Je vzrok tezav hipertrofija v LEVEM nosu oz. na sliki desno? Morda slika ni najbolj jasna, vendar bi vseeno prosil za vase mnenje glede zmanjsanje te otekline s posegom.
[img]http://shrani.si/f/2I/fN/2DdUZjrK/photo.jpg[/img]
Avamys ne pomaga, Operil je pa samo za najhujse dni. Jasno pa bi bila idealna resitev ugotovitev dejanskega vzroka hipertrofije.

Kvaliteta zivljenja je ze 2 leti zaradi tega LEVEGA nosu obupna.
Hvala za vsakrsno pomoc,
Blaz

PS. Na “celotni” LEVI strani cutim “oviro”, tj. ne samo v nosni votlini, ampak tudi v sinusih. Bi bilo smiselno pred operacijo narediti tudi CT?

Če vas prav razumem pišete o oteklini na levi strani nosu, v levi nosnici, ki se vidi na sliki? No, to je sprednji del leve spodnje nosne školjke, ki je povsem normalen. Če vas dejansko nekaj moti na levi strani nosu in v levih obnosnih votlinah bo potreben pregled pri ORL specialistu, ki bo pogledal notranjost nosu (ki gre vsaj še 10 cm v globino!). Na tej sliki ni nič narobe!

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Mojo tezo o ne-nadzorovani kolicini nabreklosti/krvi v levi nosnici potrjuje tudi dejstvo, da se leva nosnica hipoma odpre, ko se npr. ustrasim. Mar res ne obstaja kaksna manj-invazivno* in trajno zmanjsanje “tkiva” v nosnici (npr. kaksna ablacija z radijskimi frekvencami kot si jaz laicno predstavljam)?

* Seveda si pa ne zelim rezanja turbinatov in posledicnega ‘sindroma praznega nosu’.

Spoštovani,

povečane nosne školjke lahko uspešno zmanjšamo tudi radiofrekvenčno ablacijo (z elektrodo) – postopek je mnogo manj krvav kot pri rezanju s škarjami. Školjke poleg tega še odmaknemo na stran nosne votline.

Za poseg se lahko dogovorite pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close