Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamašen nos in težave z globokim dihanjem

Zamašen nos in težave z globokim dihanjem

Pozdravljeni!

Ker v tem času ne vem kam se naj obrnem in se mi težave vlečejo že dlje časa, sem se odločila, da vam pišem.
Stara sem 43 let. Že od meseca junija imam težave z nosom in globokim vdihom. Najprej se je vse začelo s piskanjem v ušesih, nato sem imel občutek tujka v grlu in sem se kar nekaj časa slabo počutila, zato sem mislila, da je za to mogoče kriv stres in sem začela veliko delati na sebi, vendar ni bilo sprememb. Čez čas pa sem dobila še popolnoma suhi nosnici in ves čas občutek zamašenih sinusov, predvsem na levi strani. Nosnici, predvsem leva, se bi še bolj zamašita zvečer oz. ponoči. Zato zvečer pred spanjem uporabim Septanazal, ki mi odpre nosnico in mi omogoči, da vsaj nekaj ur spim, saj se zaradi zamašenega nosu ponoči zbudim in ne morem spati, saj imam občutek, da ne morem normalno dihati. Nos si redno spiram s fiziološko raztopino. Pri tem opazim, da ko si vlijem raztopino pri eni nosnici, mi pri drugi ne priteče ven, ampak mi steče v grlo. Ko si nos želim spihati, mi zazvoni v ušesih iz nosu pa ne pride nič. Redno uporabljam AquaMaris Plus. Prav tako se mi večkrat iz nosu “vlije” sluz v grlo. Skozi nos mi nikoli nič ne priteče, razen sedaj v hladnejšem času, ko grem ven na zrak, se mi nosnici odpreta in iz njiju priteče prozorna sluz. Zdravnica mi je prepisala spray Nasonex, ki mi je še dodatno izsušil sluznico, zato ga ne uporabljam.

V mesecu juliju sem bila na pregledu pri ORL specialistu, kjer so ugotovili, da imam kronično razdraženo sluznico žrela, nosnici pa sta prehodni, čisti, nosni pretin je raven, epifarinks je čist. Bila sem tudi pri pulmologu, ker se mi dogaja, da ne morem globoko vdihniti in da imam občutek “zabasanih” pljuč. Čez dan večkrat zeham ker se mi zdi, da tako sprostim pretok zraka iz pljuč. Sum na astmo je bil ovržen, pravtako so bili vsi alergijski testi negativni, CT pljuč ni pokaza nobenih pataloških sprememb. Moram pa še omeniti, da mi na nivoju C5-C6 bilateralna protuzija i.v. diska zožuje spinalni kanal, prav tako imam v nivoju C6-C7 širokobazno protuzijo.
Za odpravo težav sem si nabavila tudi vlažilec zraka, v stanovanju imamo ves čas vlažnost okrog 53%, temperaturo v spalnici imam 19 st. celzija, imam dvignjeno vzglavje, jemljem probiotike, vitamin D… Pri prehrani pazim, da zaužijem čim manj mleka…
Kako dolgo lahko uporabljam Septanazal, glede na to da si ga vpihnem samo enkrat na dan.
Ali mi lahko še kaj svetujete? Ali naj grem nazaj na ORL na kakšen podrobnejši pregled sinusov oz. nosu?
Hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav,
Simona

Spoštovani,

normalna pot sluzi je v smeri od vhoda v nosnici nazaj v nosno žrelo, nato pa navzdol po ustnem žrelu, kjer jo pogoltnemo. V tej smeri namreč utripajo migetalke na sluznici in potiskajo odejo sluzi skupaj z delci in mikroorganizmi nazaj. Sluznica se na ta način čisti.

Opisujete znake zadebeljene sluznice nosu, Evstahijevih tub, verjetno tudi malih dihalnih poti – zrak ostaja ujet in ne morete dovolj dobro vdihniti.

Če je zatekanje sluzi preveč izraženo oz. je sluzi preveč, je to lahko skupaj z zamašenostjo nosu znak kroničnega vnetja sluznice nosu IN sinusov. Možno je tudi kronično vnetje samo sluznice nosu – nealergijski kronični rinitis. V vašem primeru bi lahko sodelovali tudi ženski spolni hormoni ali stresni hormoni.

Za dokončno diagnozo priporočam, da opravite CT obnosnih votlin in nato s slikami še pregled pri rinokirurgu za endoskopijo nosu.

Septanazal je namenjen za največ 7-dnevno uporabo, potem pa nastopijo že povratni učinki.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close