Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija zamašen nos

zamašen nos

Pozdravljeni,

že od kar pomnim, imam težave z dihanjem skozi nos. Pri 18 letih sem bila zardi tega tudi operirana (rhinoseptoplastika). Oblika nosu je zdaj sicer res lepša, še vedno pa dihanje ni takšno, kot bi moralo biti (vedno imam malo zamašen nos, zdi se mi, kot da diham 60% in ne 100%). Pred 2 leti sem bila na operaciji čeljusti (odprti griz). Pri pregledu v foniatrični ambulanti mi je zdravnica predpisala Nasonex (po operaciji čeljusti na kontroli pri njej sem dobila Avamis, ki pa ni nič pomagal) in dopisala, da če se stanje po enem mesecu ne bo izboljšala, priporoča pregled pri rinokirurgu za dogovor o morebitnem kirurškem zdravljenju. Bojim se, da tudi od Nasonexa ne morem pričakovati velikih uspehov (sem ga že uporabljala pred operacijo nosu) in da me tako čaka spet še ena operacija nosu. Foniatrinja mi je sicer na mojo pripombo, da sem že bila operirana na nosu, zakaj bi šla še enkrat, rekla, da takrat so mi operirali pretin, ki je zdaj ok, je pa sedaj nekaj s sluznico (sluznica v nosu je rožnata in nabrekla, epifarinks je prazen).

Zanima me, če bi slučajno prišlo do tega, v čem je razlika med takratno in morebitno prihodnjo operacijo? Takrat sem od operacije mogoče res naivno pričakovala izrazito izboljšanje, ki pa ga ni bilo. Skrbi me, da bi tudi tokrat preveč pričakovala in bila na koncu razočarana. Imam tudi pomisleke glede števila operacij – ni to malo pretirano?

Vesela bom vsakršnega mnenja/napotka/spodbude.

Lep pozdrav
zamašena nosnica 🙂

Pred opercijo ste težko dihala zaradi krivega nosnega pretina in nabrekle sluznice (predvidevam) v nosu. Kriv pretin so poravnali z operacijo (in dodatno še cel nos) ostala je še oteklina. Te ni mogoče ozdraviti z spreji, ki jih omenjate zato vam sedaj predlagajo (predvidevam) še kirurško zmanjšanje zadebeljene sluznice nosnih školjk. No, odločite se sami, čudeža res ne smete pričakovati, se bo pa dihanje izboljšalo.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close