ZALJUBLJENA V OSEBO, KI SPLOH NE OBSTAJA
Živjo!
Imam en veliiiiikk problem. Zaljubljena sem v osebo, ki sploh ni resnična, temveč je le izmišljen karakter v knjigi in filmu… Ker pa me vse spominja na to osebo, ne morem nehat mislit nanjo! Včasih se zaradi tega, ker se zavedam, da tisti ‘čarobni’ svet in ta oseba nista resnična, me ta oseba ne ljubi, ne obstaja, oziroma tudi vedela ne bi zame����������, se večkrat na dan zjokam ko pomislim na to osebo!!!!!! Noben prijatelj, sošolec, ali kdorkoli drug mi ni všeč, LE ON! Še enkrat se bom zjokala!!����������. PROSIM POMAGAJTE MI PRI TEM!!!!!!!!!!!!!!!!!?!!!;
Tudi meni se je to zgodilo. Ko sem bila stara kakih 13 let, sem se zaljubila v Iztoka iz knjige Pod svobodnim soncem. Zato sem to knjigo tudi večkrat prebirala. Pozitivno je bilo, da sem zaradi tega dobivala dobre ocene pri slovenščini, saj je branje zelo obogatilo moj besedni zaklad. Čez čas je moja silna ljubezen izhlapela, saj se je v mojem življenju odvilo še toliko različnih in vznemirljivih zgodb. Sedaj, ko pa sem v zrelih letih, pa sem spoznala krasnega življenjskega sopotnika. In veš kaj mi je zaupal? To, da je bil v otroških letih na smrt zaljubljen v Ireno iz knjige pod svobodnim soncem, torej prav v ženo od tega, v katerega sem bila zaljubljena jaz. Torej sem po toliko letih le spoznala svojega “Iztoka” �
Očitno si v tej osebi prepoznala nekaj, kar je povzročilo, sprožilo v tebi občutke zaljubljenosti. Pri tem sploh ni pomembno, če ta oseba v resnici obstaja ali ne, pomembne so informacije o tej osebi oziroma tvoja predstava, ki si si jo o tej osebi ustvarila. Škoda je le, da te zaljubljenosti ne moreš izživeti kot bi jo morda lahko s pravo osebo. Po drugi strani pa, vsaka prva zaljubjenost ponavadi kar hitro mine, tudi s pravo osebo.
To ni nekaj, kar bi naj človek v življenju iskal. Človek išče ljubezen, kar pa ni niti približno podobno zaljubljenosti. Zaljubljenost se zgodi takrat, ko najdemo, spoznamo neko osebo, katere predstava o njej se ujema s predstavo, ki jo nezavadno nosi vsak od nas v svoji glavi, domišljiji. Te slike ne moremo zavedno spreminjat, ampak se skozi življenje in naše izkušnje počasi oblikuje. Težava zaljubljenosti je predvsem to, da tudi naša predstava o tej osebi, v katero se zaljubimo, ni točna, ni prava, kar se sicer navadno pokaže šele čez čas, če imamo priložnost to osebo spoznavati tudi v realnem življenju, kjer ima oseba možnost pokazati tudi vse svoje “napake”.
Ne vem pa, če lahko te napake opazimo tudi pri filmskih in knjižnjih likih, verjetno tudi tam s časom začnemo spoznavati, da le ni vse tako sijoče, kot je sprva zgledalo.
V glavnem, bo minilo.
Verjetno je tako, kot pri vsaki običajno zaljubljenosti, izživeti ali neizživeti, ko ti v bistvu nihče ne more prav pomagat, razen časa. Sicer pa je najbolje, da se obrneš, na kakšne psihologe, ki imajo s takimi primeri največ izkušenj in ti lahko povedo, kako si najbolje pomagati.
Lahko pa bi s kom predebatirala o lastnostih te osebe in bi ti ta oseba morda lahko pokazala stvari in lastnosti te osebe, ki jih trenutno sama ne vidiš in ki ti ne bi bile tako zelo všeč, tako da bi s časom zaljubljenost morda le popustila.