Najdi forum

Zalivanje med dopustom

Pozdravljeni!

Za en teden odhajam na dopust, pa mi ne bo uspelo dobiti nikogar, ki bi ves teden skrbel za moje rožice na terasi. Dvakrat, morda trikrat v celem tednu. Ali kdo ve za kakšno rešitev, se morda da rože na kakšen način zalit “na zalogo”? Ali bi pomagalo, če tistih par najbolj občutljivih korit prestavim za ta čas v stanovanje, kjer ni tako vroče? Ne bi rada, da se mi vse posuši, dopustu se ne bom odpovedala, rožam pa tudi ne… Ima še kdo težave s tem in kako jih rešuje?

LP, M

V raznih vrtnarijah prodajajo temu namenjene naprave to so plastični rzervarji za vodo, ki jih zapičiš blizu korenin in počasi pronica oz. vsezkozi počasi kaplja v zemljo. Obstaja pa tudi nek granulat, ki ga zakoplješ v zemljo okoli rastline in nato zaliješ bolj obilno, ker granulat veže vodo nase in tako ostaja vlaga iz katre rastline črpajo vodo.
Primerno je za balkonske cvetlice kot so bršljanke, peralgonije… ni pa za kakšne sulfinije, ki pa rabijo obilno zalivanje.
Če greš samo za en teden je to sigurna rešitev. Vse to pa lahko kupiš v raznih vrtnarijah in tudi večjih cvetličarnah, priporočam, da obiščeš kakšno vrtnarijo npr. semenarno na dolenjki, če si iz Lj mogoče imajo še kakšno boljš idejo lahko jih tudi pokličeš in povprašaš!

Pa lep dopust in obilo veselja z rožicami!
Maša

ne, ne, ne! Nič ne rabiš kupovati. Jaz napolnim 1/2 litrske plastične steklenice in v vsako gajbico vtaknem po dve. Pol litrske dam zato, da jih veter ne prevrne. Ko se zemlja osuši, začne črpati vodo iz steklenice. Preverjeno. Isto velja za sobne rože. LP

Gabi, hvala za nasvet, ampak ne razumem čisto – kako zemlja črpa vodo iz steklenic? Ali jih preluknjaš ali kako…

M

Lahko zraven koritov postaviš steklenice napolnjene z vodo, potem v vodo in v korito z rožo potegneš pas blaga (recimo širina 5 cm) tako da se bo iz steklenice po blagu “vlekla voda”. Deluje.

No prvič mi zgleda ni zapisal mojega sporočila, tako ti odgovarjam še enkrat.

V plastenke nalij vodo, zapri s pokrovčkom, potem pa v pokrovček naredi liknjice, da bo voda lahko tekla.Nato plastenke zarij v zemljo tako, da bodo pokrovčki v zemlji in bo lahko srkala vodo.Fino pa je, da se plastenke naslonijo na kak zid, da jih veter ne prevrže.

Živjo!

V reviji Gaia sem prebrala dober nasvet. Lončnice oz. kar vse rastline, ki jih ne moreš zalivati kako drugače (narobe obrnjene steklenice…) enostavno preneseš na prosto in sicer lončnice v senco, medtem, ko so lahko balkonske na soncu. Potem za njih poskrbi narava. Enostavno, kajne!

Pozdrav!

Lara

New Report

Close