Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Zalezanost glavice

Zalezanost glavice

Pozdravljeni, imam 3 mesece starega otroka, kateri ima precej zalezano glavico na desni strani, tudi obračanje je skoraj samo v desno stran.. Na podlagi tega, sva dobila par napotnic, za uz vratu, uz glavice. Napotena sva bila tudi v razvojno ambulanto in na nevrofizioterapije. Moje vprašanja pa so sledeča, se lahko ta zalezanost in obračanje v desno ter zategovanje glavice nazaj popravi? Terapevtka mi je rekla da ima desno stran bolj izbočen, to se lahko še popravi? V razvojni ambulanti, je rekla da ima rizično nevrološko simptomatiko kaj to pomeni, je to lahko kaj hujšega? In pa se eno glede ventriklov to me še bolj grozno skrbi, asimetrija lateralnih ventrikolv, levi lateralni ventrikle je frontalno širši v primerjavi z desnim. Kaj pomeni to, so lahko to hujše posledice v prihodnje ko otrok odraste? Res se vam zahvaljujem za vse odgovore ter svetovanje… Hvala

Zaležanost glavice je posledica enostranskega polaganja, pestovanje, dvigovanja, ležanja samo na eni strani in se seveda s rpavilnim ukrepanjem tudi lepo porpavi. otroka poskušate pestovati tako, da je sedaj obrnjen po drugi strani (običajno pestujemo tako, da leži z glavico na naši levi roki, sedaj ga boste pest6ovali izključno na desni roki, potem pa izmenično), enako velja za polaganje v posteljico, vedno ga obrnete na drugi bok in skrbite, da aktivira obe strani, kar vam bo pokazala fizioterapevttka.

Kar se tiče rizične nevrološke simptomatike (torej znakov, ki bi lahko nakazovali kakšno motnjo v razvoju), vam bo najbolje razuložila razvojna pediatrinja, ki bo točno vedela, katere znake, ki se ji zdijo rizični, je opazila. Samo z opisom rizična simptomatika pa se ne da ne napovedovati na pojasniti, za kaj gre. Približno tako, kot bi rekli “slabo počutje”, pri čemer je možnih kakšnih 10.000 vzrokov za to.
Tudi razlika v velikosti lateralnih ventriklov je premalo za mnenje. Kolikšna pa je razlika? A vse ostalo pa je v nredu? A je imel otrok pri porodu kakšne težave?
Brez podatkov v medicini ne moremo prav nič.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close