ZAKONSKE TEŽAVE
Pozdravljeni,
imam težave v zakonu z možem. Skupaj sva 5 let. V zakon sva pa prinesla vsak svoje težave iz otroštva. Moževa starša sta se ločila, ko je bil star 4 leta, pa je bil malo pri enem, malo pri drugem. Nikoli ni nobenemu od njiju prav zaupal, ni navajane pogovarjati se in reševati probleme. Pogovor z očetom je izgledal tako, da je oče pridigal, mož pa poslušal, zato menim, da se v bistvu ne zna pogovarjati.
je pa tudi diabetik, kar mislim, da tudi vpliva na razpoloženja.
Tudi moja starša sta se ločila, ko sem bila stara 4 leta, zato iščem verjetno pretirano občutek, da nekam spadam, da me ima nekdo rad in dokaze, da nekomu res nekaj pomenim. Težave so predvsem v tem, da mi moj mož ne zna pokazati, da me ima rad (mislim, da se boji to pokazati, ker ga je strah, da bi še nekoga izgubil) toliko kot je normalno, jaz bi pa tega rabila mnogo več, pa tudi v tem, da je redkokdaj razpoložen za pogovor, še redkeje za reševanje običajnih problemov, ki se pojavljajo v življenju, postane nervozen.
Kako bi jaz lahko možu pomagala, da bi najine običajne in težje probleme reševala skupaj – da ga ne bi bilo strah o tem se pogovarjati in kako bi lahko pomagala sebi, da njegove slabe volje ne povežem s seboj? Običajno vzrok za njegovo slabo voljo iščem v sebi. Imava se zelo rada, ampak zaradi teh težav včasih prideva v situacije, ko postaja skupno življenje nevzdržno. Hvala za vsa vaša mnenja, izkušnje in nasvete….
Spoštovana Janja,
sposobnost izražanja čustev je med ljudmi različno razporejena.Možno se je sicer do neke mere te ” veščine” naučiti, poteka pa le v sprejemljivem ozračju in postopno.Svetujem vama, da se čimveč zadržujeta med drugimi zakonci in se asociativno učita: vi vzdrževanja distance, mož pa bližine oziroma zaupanja, šele potem bosta lahko o teh vprašanjih odkrito govorila na samem.Kaj pa otroci? O tem niste napisali ničesar.