zakonodaja
Imam problem in bi Vas rada prosila za nasvet. Naša splošna zdravnica niti slišati noče o tem, da bi očetu predpisala zdravilo Sinvacor, ki ga je pred tem ves čas jemal proti holesterolu. Ali so zdravnikom v novi zakonodaji prepovedali predpisovanje dražjih zdravil? Kako lahko moj oče pride do svojega starega zdravila?
Sinvacor je inovativno zdravilo, katerega cena samo malo presega najvišjo priznano ceno, ki jo povrne Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Na primer Sinvacor 20 mg tablete v pakiranju po 20 tablet je potrebno doplačati 199,00 Sit.
Vaš oče ima vso pravico zahtevati, da mu zdravnik predpiše zdravilo, ki ga je že ves čas brez problemov jemal, če ga je pripravljen doplačati.
Enako ima vso pravico zahtevati, da se mu v lekarni izda predpisano zdravilo, seveda z doplačilom.
Meni se je tudi zgodilo nekaj podobnega, razlika je bila ta, da sem se z zdravnikom dogovoril, da je zaradi infarkta bolje, da ostanem na istem
zdravilu. Ko pa sem v lekarni želel dvigniti to zdravilo, me je farmacevtka
v lekarni začela prepričevati, da zakaj bi doplačal, če lahko dobim brez doplačila enako zdravilo (mislim da je celo uporabila izraz isto). Zanima me s kakšnim pooblastilom lahko to naredi, saj je le zdravnik tisti, ki me spremlja že od mladostnih let dalje in torej dobro pozdna VSE argumente za to da prejemam še naprej originalno zdravilo. Jaz bi se v primeru zamenjave in stranskih učinkov najprej obrnil na farmacevtko in jo povprašal če se zaveda odgovornosti za to vehementno prepričevanje in morebitno zamenjavo.
Lep pozdrav.
Forum je zaprt za komentiranje.