Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Pravo in zavarovanja Zavarovanja zaključek študija in zdravstveno zavarovanje

zaključek študija in zdravstveno zavarovanje

Pozdravljeni!

Zanima me kako je z zdravstvenim zavarovanjem po diplomi. Diplomirati nameravam nekako do začetka poletja in me zanima ali mi zavarovanje ostane še do konca šolskega leta, torej do konca septembra. Ali moram o svojem zaključku študija obvestiti? Prosila bi vas, če mi poveste še kakšne imam možnosti, da pridem do zdravstvenega zavarovanja dokler ne pridem do redne zaposlitve.

Hvala za vse odgovore

Lep pozdrav

Pozdravljeni !

Dokler imate status študenta, dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne potrebujete, saj so zdravstvene storitve 100% krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Ob poteku statusa (v vašem primeru ob diplomi), prvi zaposlitvi ali prijavi na Zavodu za zaposlovanje pa si morate najprej urediti obvezno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ker to le delno krije plačila zdravstvenih storitev, vam svetujemo, da si uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Študentje morajo najpozneje v enem mesecu od poteka statusa skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če nočejo, da bi zanje začela veljati trimesečna čakalna doba. To lahko storite pri TRIGLAV, Zdravstveni zavarovalnici, d.d., oziroma na naši spletni strani [www.zdravstvena.net].
Ob izgubi statusa je priporočljivo skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne glede na to ali smo zaposleni.

Lep pozdrav,

******************************************* Matjaž Novak TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d. http://www.zdravstvena.net

Spoštovani,

imam vprašanje glede zobozdravstvenih storitev.

Stara sem 24 let, sicer absolventka Ekonomske fakultete v Ljubljani. Tekom študija sem imela študentsko zobozdravnico v Ljubljani. Letos januarja sem že vedela, da se bom kmalu zaposlila za določen čas, kar pomeni izgubo statusa študenta, zato sem obiskala novega zobozdravnika. Le ta “nova” zobozdravnica mi je dejala, da je veliko ljudi v čakalni vrsti na 1. pregled, zato je čakalna doba na 1. pregled 6 mesecev, takrat bom tudi podpisala izjavo o zamenjavi zobozdravnika. S tem sem se strinjala.

V tem času pa me je ponovno začel boleti zob, ki me boli že 2 leti in mi ga je študentska zobozdravnica skušala tudi zdraviti, vendar ji ni uspelo. Odločila sem se, da ga grem izruvat. Tu pa se pojavi problem.

Zaposlila sem se v začetku meseca marca. Zob me nepopisno boli, obolelo imam vse od ušesa do vratu. Dnevno jemljem tablete proti bolečinam, zato bi zob rada čimprej izruvala. Napotnice pa ne dobim ne pri eni, ne pri drugi zobozdravnici.

Študentska zobozdravnica mi zapre vrata češ, da ona opravlja storitve samo za študente in da sem se zaposlila, naj iščem pomoč drugod. Razložila sem ji, da sem že v čakalni vrsti.

“Novo” izbrana zobozdravnica, kjer izjave še nisem podpisala, sem pa v čakalni vrsti, pa pravi, da še ne more napisati napotnice.

Na ZZZS so dejali, da mi študentska zobozdravnica mora opravljati storitve dokler ne podpišem izjave drugje, ta pa to zanika.

Hodim od “poncija do pilata”, bolečine pa so neznosne.

Kakšne so moje pravice, oz. kdo mi mora izdati napotnico oz. me oskrbeti?

Najlepša hvala

Maja M

Spoštovani !

Žal moramo odgovoriti, da za urejanje takšnih zadev nismo pristojni.
Glede pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in postopkov njihovega uveljavljanja je pristojen ZZZS, ki se je dolžan odzvati na vašo pritožbo in edini lahko tudi ukrepa. Zavod obvešča zavarovance, da so jim glede pravic in postopkov njihovega uveljavljanja na voljo delavke in delavci v območnih enotah ali najbližji izpostavi. Pri tem imate več možnosti:
– lahko zahtevate, da zaposleni v območni enoti ali izpostavi zabeleži vašo izjavo na zapisnik ali
– svoj problem vpišete v pritožno knjigo oziroma svoje pisno vprašanje, pripombo ali pritožbo oddate v poseben nabiralnik v prostorih enote ali izpostave.
Določeni Zavodovi delavci so posebej zadolženi, da se na vsako pripombo ali pritožbo takoj odzovejo, jo proučijo ter začno ustrezen postopek preverjanja in ukrepanja.
Tudi glede izbire osebnega zobozdravnika se lahko seznanite na ZZZS, kjer so vam na voljo tudi podatki o čakalnih dobah za prvi pregled.
Naj dodamo še da lahko greste brez napotnice ali k drugemu zobozdravniku kadar potrebujete nujno zdravljenje ali nujno medicinsko pomoč.

Lep pozdrav,
Miloš Trifunovič
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Lep pozdrav, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d. http://www.triglavzdravje.si/ https://www.facebook.com/triglav.zdravstvena.zavarovalnica

New Report

Close