zakaj KT?
Pozdravljene dame. Stara sem 36 let. Do 33. leta sem jemala KT Yarina,kar 15 let skupaj in nisem imela nikakršnih problemov. Nato mi je G kot nadaljno kontracepcijo predlagala mater.vložek, katerega pa nisem želela. Zato sem bila do naslednjega pregleda (3leta) brez KT. Vmes se je zamenjala G in mi pri naslednjem pregledu predlagala druge KT, primernejše za moja leta, Cerelle. Spomnila sem se, da sem ze leta nazaj poizkusila s Cerazette(enak hormon). Po enem mesecu sem morala prenehati z jemanjem, ker so mi grozno izpadali lasje ,bili so zelo mastni in koža mozoljasta, trebuh pa zoprno ves čas napihnjen. Ker zato Cerelle nisem hotela, je G vztrajala da je za zdravje boljše, da jem KT, saj je bolje da jajčniki mirujejo, zaradi drugih bolezni, ki se lahko razvijejo, če so jajčniki ves čas dejavni. Sem si mislila OK, bom poizkusila in se nato odločila če nadaljujem z jemanjem. Ko pa sem doma prebrala priloženo navodilo in malo pobrskala po spletu, pa se mi je porajalo še več vrašanj. V navodilih sicer piše, da Cerelle ne preprečijo ovulacij. Zato se seveda logično sprašujem, ali niso jajčniki potem dejavni in kakšen pozitiven vpliv na moje ginekološko zdravje potem sploh imajo tabletke? Ali te tabletke vplivajo na druge hormone in kako? Če sem imala toliko težav z Cerazette, ali je potem smiselno da sploh začnem z Cerelle? V treh letih brez kontracepcije se mi je koža uredila. Ni kožnih madežev, ni mozoljev in mastne kože. Menstruacija je blaga in redna. V družini ni bilo ginekoloških bolezni, niti raka na dojkah. Zato sprašujem, če je kak/a ginekolog/inja tu in mi lahko odgovori, kakšen je smisel jemanja KT, poleg kontracepcije seveda. Zakaj je G na vsak način hotela da uporabljam takšno ali drugačno kontracepcijo, če pa ne preprečijo ovulacij? Torej jajčniki ne mirujejo? Pa še to, sem astmatik zato moram jemati tudi kortikosteroide. Bi bile zato KT še dodaten stres/obremenitev za moje telo? Pa tudi že od mladih let se borim s kilogrami, pa tudi že dlje časa z holesterolom. Sicer ga imam večino časa pod kontrolo, bojim pa se, da bi KT to poslabšale. Upam na odgovore in se v naprej zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Sem moderator na tem forumu in odgovarjam na vprašanja o kontracepciji, a nisem zdravnik/ginekolog – ta tukaj že vrsto let ne odgovarja, žal. Od dam najbrž ne boste dobili veliko odgovorov, če sploh kakšnega. Predlagam, da vprašanje zastavite na forumu ABC ginekologije in porodništva, kjer odgovarja dr. Pušenjak, ginekolog in porodničar.
Matjaž