zakaj?
Pozdravljeni,
že nekaj časa, se srečujem s problemov, ki ga sama več ne znam rešiti. Zato se obračam na vas.Sem poročena (5 let).Mož ima nezakonskega otroka (11 let), za katerega lepo skrbi, pa tudi jaz se z otrokom odlično razumem. Otrok živi z mamico. Vse bi bilo lepo in prav, če si tudi jaz ne bi želela otroka. Mož ni zato. Enostavno mi pravi, da ni pripravljen, da bi imel otroka, predvsem zaradi traum iz preteklosti, ko je njegova takratna punca zanosila in sicer tako, da mu je zagotovila, da je zaščitena. Punca je bila kar nekaj let starejša od njega in niti približno ni bila ženska, s katero bi želel živeti in imeti otroka. Otrok je tu in ni nič kriv. Moram povedati, da trenutno nisem zaščitena (to mož tudi ve) in se lahko zgodi, da bom zanosila. Sedaj mi nenehno govori, da sem sigurno že noseča, da se bo zdaj vse spremenilo, da on že ne bo vozil otroka z vozičkom, da ne bo hodil z mano na ultrazvok, … skratka samo negativno. Zaradi tega celo razmišljam, da bi se ločila. To sem možu tudi predlagala, pa ni zato. Pravi, da se bo že moral sprijazniti s tem, da bova imela otroka in da se bo spremnil (kar jaz ne verjamem). Jaz pa ne bi rada nekoga posiljevala z otrokom. Kaj naj naredim? Le zakaj se mož tako obnaša? Naj dodam še to, da ima za sabo že en spontani splav (v lanskem letu) in, da mož nad takratno nosečnostjo ni bil preveč navdušen in je vsem govoril, da je zdaj vsega konec. Skratka v njem nisem imela nobene opore.
Hvala za odgovor.
Spoštovana Neža,
moža ne morete prisiliti, da bi si želel še enega otroka, lahko pa ga pregovorite.Njegovo nestrinjanje po vsej verjetnosti ni posledica “traum iz preteklosti” ampak prej posledica “traume pričakovane prihodnosti”, podzavestno se namreč boji, da bo izgubil vašo dosedanjo pozornost, ker bi jo naklonili otroku.Rešitve ni v tem,da povdarjate SVOJE želje,ampak da mu posvečate več pozornosti , otroka pa omenjajte kot SKUPNO željo.Pozornosti do moža morate vsaj za nekaj časa dati prednost.Ko bo pristno prepričan, da z rojstvom novega družiskega člana sam ne bo ogrožen, vaši zanositvi tudi ne bo več nasprotoval.
Draga Neža,
Moje mnenje se ti bo zdelo zelo kruto, toda mislim, da je tvoj mož zelo egoističen in sicer zato, ker on otroka že ima od prej in je okusil očetovstvo , tebi pa ne pusti tega zadovoljstva. Trauma gor ali dol, jaz mislim, da ima on sedaj novo življenje, mora ga začeti znova, saj družina brez otrok ni popolna. Za prvega otroka praviš lepo skrbi, torej ima rad otroke, kjub temu da ga je ta prva punca imela za norca, ko je zanosila. Mislim, da imaš vso pravico do otroka, če si gatako močno želiš in mislim tudi da pravilno razmišljaš v tej smeri. Če ne bo druge poti, si poišči partnerja , ki si bo iskreno želel potomstva, saj je to najlepša stvar, ki ti narava lahko da…
moje mnenje, sorry…
Željka