Zajčja ustnica
Spoštovani!
Že pred časom sem vas prosila za odgovor, pa ga nisem dobila, zato se še enkrat obračam na vas.
Pred petimi meseci sem rodila sina z zajčjo ustnico. Seveda me sedaj zanima, kako je do tega prišlo. Vem, da se zagotovo ne da določiti in je bilo verjetno nesrečno naključje, pa vendar.
Naj naštejem možne vzroke
– v tretjem tednu nosečnosti sem bila, kot spremljevalka pacienta, izpostavljena sevanju – scintigrafija. Bila sem z njim 3-4 ure na razdalji 2-3 m od pacienta med samo preiskavo. Izpostavljena sem bila tudi rtg žarkom, vendar ne direktno
– v 25 tednu nosečnosti so mi odkrili E. Coli v urinu, vendar mislim, da sem bila okužena skozi vso nosečnost in še prej, ker mi je vseskozi smrdel urin. Naj povem da so mi do takrat urin pregledali samo enkrat
– pred nosečnostjo sem delala z anestezijskimi plini, aparati, rtg,… Med samo nosečnostjo pa ne
– bratranec moje stare mame po mamini strani je imel zajčjo ustnico in volčje žrelo. Stara mama ima 6 otrok in vsak ima 2- 4 otroke pa nihče nima te napake
– krvno skupino imam A Rh- , partner A Rh+, sin A Rh+
Ali je morda krivo kaj zgoraj naštetega?
Pa še vprašanja
– kolikšna je verjetnost, da spet rodim otroka z zajčjo ustnico
– kolikšna je verjetnost, da bodo sinovi otroci imeli zajčjo ustnico
Za Vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem
Draga Manca
Prirojen razcep ustnice je posamezno napogostejša prirojena napaka pri novorojenčkih. Najpogosteje so vzroki poligensko multfaktorialni. To pomeni: na oblikovanje ustne votline vpliva večje število genov, katerih ima vsak majhen učinek. Učinki njihovega delovanja se seštevajo. Na različno vključevanje teh genov vplivajo zunanji dejavniki, tudi škodljivi. Vpletene gene podeduje otrok po obeh starših. Od škodljivih dejavnikov, ki lahko povzročijo takšne nepravilnosti poznamo le redke. npr. antiepileptiki.
Prirojena napaka je vedno posledica genetske predispozicije in škodljivih zunanjih dejavnikov, ki delujejo oziroma sprožajo določene gene v občutljivem času, ko se ti organi razvijajo. Škodljive dejavnike v posameznem primeru zelo težko dokazljivo ugotovimo.
Sevanja, ki ste jim bili izpostavljeni v tretjem tednu nosečnosti so bila majhna. Doslej ni dokazov, da bi tako nizka sevanja povzročala tovrstne prirojene napake.
Ni znano, da bi uroinfekt v nosečnost povečeval pogostost takšnih prirojenih nepravilnosti.
Delo z anestezijskimi aparati pred nosečnostjo na pojav nepravilnosti po današnjem razumevanju te problematike ni moglo imeti takšnih posledic.
To, da je imel zelo daljni sorodnik razcep ustnice in neba pomeni, da v družini vendar obstajajo določeni “občutljivi geni”, ki lahko delujejo v tem smislu.
Rh krvne skupine partnerjev pri tem ne igrajo nobene vloge.
Verjetnost, da bi se vam ponovno rodil otrok s razcepom ustnice je 4%. verjetnost, da bi imel vaš sin potomca s takšno prirojeno napako je prav tolikšna.
LP
Draga manca !
Imam partnerja, ki se je pred 28 leti rodil z zajčjo ustnico in volčjim žrelom, pa tudi ni nekega pojasnila zakaj, tudi v sorodstvu ni imel nihče te “napake”, pa vendar so to “popravili” z mnogimi operacijami tako, da se mu sedaj komaj pozna. Je pa res, da je bil kot prvi otrok prvič operiran že pri komaj dveh mesecih.
Če hoces mi pisi na e-mail.