Žajbelj
V postu “Rman” sem prebrala, da se žajbelj ne sme dalj časa piti. Že tam sem postavila vprašanje zakaj ne.
Jaz ga par listov vržem skoraj vsak dan v čajno mešanico in čeprav sem o določenih zeliščih dokaj dobro poučena, to res prvič slišim. Jožica, in še kdo drug, ki ve kaj več o tem, prosim za pojasnilo oz. razlago.
Od ene zeliščarke sem na predavanju v Dobrni zvedela le, da se po novem priporoča, da dve minuti vre.
Lp
Oprosti, očitno sem spregledala vprašanje. Kolikor je meni znano, se ne smejo dalj časa uživati zelišča, ki pospešujejo potenje (poleg žajblja tudi lipovo cvetje in verjetno še kaj), ker menda hkrati obremenjujejo srce. Za lipo in žajbelj pravijo, naj bi se ju pilo kratek čas med prehladom, drugače pa ne.
Po drugi strani je pa žajbelj zelo razširjena kuhinjska začimba in v te namene se pa kar uporablja – npr. na pečenki. Ampak to so male količine, ki verjetno na nič ne vplivajo. Prav tako kot verjetno ne bo neke škode zaradi par lističev v čajni mešanici. Drugo pa bi bilo, če bi npr. pila trikrat na dan močen žajbljev čaj.