Žajbel
Takole na pamet ne vem vsega. Je pa res, da se mi zdi neumno, da ne bi razpravljali tukaj o rož cah, ne? Iskalniki res obstajajo, vendar je živa iskušnja bolj dobrodošla.
Žajbelj je antiseptik, vsebuje celo antibiotik, zato se odsvetuje prezirana uporaba. Najpogosteje se pripravlja kot poparek ali čaj. Čaj pijemo le 10 dni, potem pa z uporabo prenehamo. Najbolje je piti čaj ob prehladih in vnetjih dihalnih poti. Če razkužujemo ustno votlino, pa je boljše le grgranje in izplunemo poparek. PRETIRAVANJE ŠKODI!
LP
halo, midva s fantom pa narediva spagete z zajbljem in sicer tako, da pesto narediva iz sesekljanega svezega zajblja, olivnega olja in malo pinjol. Vse to zmesava, lahko se tudi zmelje in dava na spagete, ter potreseva s parmezanom. Njami.
P.S. tako pripravljeni spageti imajo rahlo grenak, poseben okus- meni so res zelo vsec. Ni pa za pretiravat z njimi. pa dober tek.
Krompir z žajbljem:
– krompir olupimo, narežemo na rezine,
– posebej pa premešamo olivno olje (2-3 žlice) in žajblelj
– polijemo po krompirju, premešamo
– damo v pečico in zapečemo
(sama delam v mikrovalovni; najprej kombinacija pečica + kuhanje – 15 minut, nadalnjih 15 minut samo pečica, da se zapeče)
Ravno vceraj sem spekla piscanca…ce ga imate radi, potem popestrite in
neverjetno izboljsajte recept:
Piscanca najprej popecite zunaj (ne v pecici) z vseh strani
nato date v pekac, v katerega ste nalili: Mleko, zajbljeve listice, cesen in
malo limone.
Pecete kakor normalno in ves cas zalivate.
Bozanski okus in neverjetna socnost..zajbelj je dbest.